Advertentie
    Anne Oerlemans Hebban Recensent

Bridget Collins studeerde Engelse letterkunde in Cambridge en studeerde aan de kunstacademie in Londen. Ze schreef met De Boekbinder een heel bijzondere debuutroman. De Nederlandse vertaling door Erica Feberwee verscheen in 2019 bij The House of Books.

De boerenzoon Emmett gaat in de leer bij een boekbindster. In boeken worden de herinneringen van mensen opgeborgen en uit hun eigen geheugen gewist om de rest van hun leven draaglijker te maken. Op de zwarte markt is er een grote vraag naar de ellende van anderen en ook vervalsingen, beter bekend als romans, zijn in omloop. Emmett blijkt een gave te hebben, maar dan ontdekt hij per toeval een boek met zijn eigen naam op het omslag in de kelder van zijn leermeesteres.

Collins trekt de lezer vanaf de allereerste pagina het boek in en vervolgens laat ze de lezer niet meer los. “De zomer was een aaneenschakeling van vage echo’s, schimmige beelden en duistere, pijnlijke leemtes, slechts af en toe onderbroken door een moment van helderheid.” Het taalgebruik is vol van detail maar zorgt op geen enkel moment voor langdradigheid en dat levert prachtige zinnen op die toch heerlijk doorlezen.

De Boekbinder bestaat uit drie delen die vanuit verschillende perspectieven verteld worden. Dit houdt het boek interessant, hoewel het laatste deel de verder rappe spanningsopbouw enigszins doet inzakken en het einde rekt. De verhaallijn zit vol spannende gebeurtenissen die elkaar over het algemeen rap opvolgen en Collins weet haar personages en plotwendingen ten alle tijden geloofwaardig te houden.

Een boek over boeken, maar ook vooral over herinneringen en de manier waarop mensen hier op verschillende manieren mee om kunnen gaan. Hoe men omgaat met verlies, rouw en andere traumatische gebeurtenissen stelt Collins aan de kaak. In eerste instantie doen haar personages dit door alles zo snel mogelijk te vergeten en zich te laten ‘binden’. Maar gaandeweg komt hoofdpersonage Emmett erachter dat er onder alle pijn en verlies ook de mooie herinneringen zitten die de moeite van het behouden waard kunnen zijn.

Zowel geschikt voor liefhebbers van historische, literaire romans als voor liefhebbers van het fantasy-genre is De Boekbinder een bijzonder en heel interessant debuut dat zeker de moeite van het lezen waard is. Je legt het niet meer weg tot het uit is!

Reacties op: Een genre-overschrijdend debuut

26
De boekbinder - Bridget Collins
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 21,99
E-book prijsvergelijker