Advertentie

Bij het zien van de schitterende cover van Leraar in oorlogstijd van Mart Benders verwacht je niet dat er een heftig verhaal achter zit. De titel spreekt boekdelen. Je verwacht een boek te gaan lezen over een leraar die vertelt hoe het is om een leraar in oorlogstijd te zijn en tegelijkertijd een gezin te onderhouden, daar tijd voor vrij te maken. Het verhaal blijkt iets anders te liggen.
In het voorwoord vertelt Mart Benders hoe zij er op kwam om dit boek te schrijven, waarom ze niet eerder een zoektocht is gestart, waarom ze niet wilde dat het verhaal van haar vader verloren zou gaan, maar behouden moest blijven. Daarnaast vertelt ze hoe ze het boek vorm heeft gegeven.
Het is niet alleen het verhaal van Johan Benders, hoewel hij wel de hoofdpersoon is en het voornamelijk over hem gaat, gaat het ook over het Amsterdams Lyceum. Een school die voor veel leerlingen van toen heel belangrijk zou zijn in de Tweede Wereldoorlog en daarna. Waar veel Joodse leerlingen op andere scholen niet (meer) terecht konden, konden ze dat wel op het Amsterdams Lyceum, waar de lessen zelfs werden aangepast. Het verhaal vertelt ook hoe het Lyceum streng in de gaten werd gehouden opdat men wel les gaf zoals dat in de oorlog moest.

Lees verder op https://surfingann.blogspot.com/2019/06/leraar-in-oorlogstijd-mart-benders.html .

Reacties op: Zoektocht naar wie Johan en Di Benders waren

5
Leraar in oorlogstijd - Mart Benders
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het e-book € 8,99
E-book prijsvergelijker