Advertentie

Faye van Laar woont al sinds haar vroege jeugd in psychiatrische inrichting Groot Loenen op de Veluwe. Haar vader is er directeur, maar ze is ook patiënt, en samen met een vijftal medepatiënten vormt ze een ongebruikelijke familie.
Nieuw in de familie is Emilie, die aan achtervolgingswaanzin lijdt sinds haar vriend Steven werd vermoord. De daders hebben het nu op haar gemunt, beweert ze. Faye wil haar geloven, ze weet hoe het is met onzekerheden te leven, en probeert te helpen door zelf op onderzoek uit te gaan.

Ze ontmoet rechercheur Simon te Bresser die de zaak evenmin kan laten rusten, ondanks de conclusie dat Steven zelfmoord pleegde onder invloed van antidepressiva. Als Emilie ineens spoorloos verdwijnt, bundelen Faye en Simon hun krachten en ontstaat een onwaarschijnlijk speurdersduo. En de spanning stijgt. Wat ontdekken zij toch allemaal? Je leest het in Een duister pad.

De elementen

De cover is erg aantrekkelijk Ik zou het direct oppakken in de boekenwinkel. De titel maakt nieuwsgierig. De flaptekst geeft ook iets actueels: steeds meer mensen raken de weg kwijt. Gaan aan de medicatie en/of worden opgenomen. Voor korte of langere tijd. Wat geeft dit boek? Ik ben nogmaals nieuwsgierig!


¶Het onomkeerbare proces van leven en dood..uiteindelijk wordt alles teruggegeven aan de natuur, had ze gezegd. En hier leek dat heel vanzelfsprekend¶

Het begin gaat over Steven. Hij staat op de klif, aan zee. En kijkt naar de zon. Daar wil hij naartoe. Al snel schakelt het verhaal naar Faye. Zij is de hoofdpersoon. In de vertelperspectief van de ik-vorm lezen we over haar familie en de plek waar ze woont: de instelling. Al is Faye lid van de psychische patiëntenfamilie en is haar karakter labiel, toch is zij in principe ook een sterk personage. Als dertiger woont ze haar hele leven al in de inrichting Groot Loenen, waar haar vader de directeur is. Zij kan het goed vinden met de nieuwe patiënte Emilie. De pret is van korte duur, want Emilie raakt zoek. Op een onbewaakt moment is ze verdwenen. Zij was een bekende van de overleden Steven. Rechercheur Simon te Bresser wordt op de vermissing gezet. Al snel blijkt Faye ook een (impulsieve) speurneus te bezitten. Als zij zelf op onderzoek uitgaat, heeft ze al snel de hulp nodig van Simon. En een waar speurdersduo is geboren.


¶Ik moet me over andere dingen druk maken. Over het missen van stukken realiteit in mijn hoofd bijvoorbeeld.¶

Vanaf het moment van de verdwijning van Emilie, wordt het echt spannend. Toevallige en ook niet-toevallige gebeurtenissen maken het Faye soms even moeilijk in haar hoofd. Gelukkig kan ze ook scherp blijven en Simon flink behulpzaam zijn. En vice versa. Ze moeten beide ook op hun hoede zijn.

Conclusie

Met Een duister pad heeft Corine Hartman een zeer stevig verhaal neergezet. Getriggerd door een nieuw actueel thema, wat verwant is met de instelling en veel personages in het boek. Door de verschillende lagen en interessante personages blijf je als lezer aan het boek gekluisterd. Corine Hartman heeft het talent om je als lezer helemaal in te pakken in een ingewikkeld web van intriges, geheimen en monsters uit een lang verleden tijd. Het laat je pas los, als het helemaal uit is.

Waardering 5 sterren!

Ontzettend goed plot en genoten van het boek. Als ik een boek 6 sterren kon geven, was dit het wel!
Hartelijke groeten, Annette Overvoorde
Birdy's Boeken, https://birdysboeken.blogspot.com/2019/06/corine-hartman-een-duister-pad.html

Reacties op: De spanning laat pas los als het helemaal uit is!

31
Een duister pad - Corine Hartman
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker