Advertentie

Jean-Philippe Toussant (1957) studeerde in Parijs en leerde de stad kennen die later veel in zijn boeken terug zou keren. In 2004 schrijft hij het eerste boek over Marie, de geliefde van een anonieme verteller. In het boek De liefde bedrijven blijkt al snel dat het stel uit elkaar gaat, maar dat het niet lukt. In het tweede deel van hetzelfde vierluik, Vluchten, gaat het wederom om de liefde die is uitgedoofd en maar niet wil eindigen. In dit boek is het alleen zomer, terwijl het in Liefde bedrijven winter was. Het derde boek over Marie, De waarheid omtrent Marie gaat wederom over de liefde met Marie en de liefde die maar niet doodbloedt. En alsof dat nog niet genoeg is, is dit jaar het vierde deel uitgekomen: Naakt. Het gaat, zoals misschien al wel verwacht, over de liefde tussen de verteller en Marie.

Het verhaal begint als het uit is met Marie en de hoofdpersoon niet weet wat te doen. Hij wacht op haar naast de telefoon, totdat ze contact met hem opneemt. Tijdens dit wachten komen er herinneringen voorbij van hun tijd in Tokio en op Elba. Dit gebeurt op zeer uitgebreide wijze. Zo begint het boek met de presentatie van de nieuwe herfst-wintercollectie van Marie. Hier wordt een model gehuld in honing, waarbij er bijen achter haar aan vliegen. Dit geheel duurt dertig pagina’s en behalve dat het een mooi tafereel is, heeft het weinig nut in het boek. Dit geldt voor meer delen van het verhaal. Het is ontzettend uitgebreid en soms beslaat één zin bijna een hele pagina. Hierdoor weet je alles wat er op dat moment gebeurt, maar of dit van belang is om te weten, is de vraag. Bij het overslaan van zo’n twintig pagina’s is het verhaal ook nog te volgen.

Naakt is opgedeeld in twee delen, waarbij in het tweede deel toch de spanning wordt opgebouwd. Door deze spanning volgen de gebeurtenissen ook beter op elkaar en zijn de lange zinnen minder storend. Al met al is het een prima boek, met een vervelend langdradig begin en een mooi einde. Wanneer het eerste deel overgeslagen wordt, is het een goed boek.

Reacties op: Langdradig liefdesverhaal