Advertentie

  1935 Pierrot is de zoon van een Duitse vader en een Franse moeder. Hij verliest eerst zijn vader en dan op zevenjarige leeftijd ook nog zijn moeder.. Een maand verblijf hij bij zijn Joodse vriend maar omdat ze dit eigenlijk niet kan betalen en het onrustig is vanwege de naderende oorlog moet hij naar een weeshuis. Hier wordt hij liefdevol ontvangen door twee zussen. Op een dag ontvangen ze in het weeshuis een brief van Beatrix “de zus van zijn vader” en wordt hij op de trein gezet naar Oostenrijk. Zijn tante Beatrix is huishoudster bij Adolf Hitler en hier begint Pierrot aan zijn nieuwe leven met vele gevolgen opdat moment en ook in zijn latere leven.


Het boek is relatief dun 187 pagina’s en is opgesplitst in drie delen. Ieder deel beschrijft een deel van Pierrots leven. Zodra je begint te lezen raakt je weer in de ban van de schrijfstijl van John Boyne. Hij neemt je mee in het leven van Pierrot en het is net of je het allemaal van een afstand meebeleefd. Je voelt en beleef de veranderingen van de jongen en kan er soms ook wel begrip voor op brengen maar tegelijkertijd “omdat we natuurlijk veel meer van de oorlog weten” is er ook een manier van hoe kan je jezelf ook zo laten beïnvloeden . Wat macht waar je als jongen tegen op kijk allemaal teweeg kan brengen . Dit geld voor toen en het gebeurd nu nog steeds. Tijdens het verhaal veranderd de toon van het verhaal , het wordt harder maar dat is die tijd ook.


Dit verhaal is zeer aangrijpend en laat ook zien dat dat wat er kan gebeuren met als je tegen macht op kijkt . Vandaag de dag zijn er nog steeds mensen die macht aangrijpen om hun idealen te verwezenlijke dus wat dat betreft is er nog steeds niet veel veranderd wel aan de manier waarop het gebeurd.
John Boyne heeft ook met dit boek De jongen op de berg weer bewezen wat voor prachtige verhalen hij kan schrijven.

Reacties op: de jongen op de berg

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het ebook bij Libris voor 7,99
Bestel het ebook bij Blz. voor 7,99
bestellen
bestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders