In mei 2013 maakte Ad van de Lisdonk een daverend debuut in thrillerland met zijn eersteling “Het Amazoneverbond”. De recensies waren vrijwel alle lovend en de lezers keken reikhalzend uit naar het te verwachten vervolg. Temeer omdat er na lezing van het boek enkele onbeantwoorde vragen overbleven, zoals “Wat is er geworden van Angela Davenport?”, “Hoe gaat het met Erik en Julie?” en “Komen Laura en Dee nader tot elkaar?”.
Het lang verbeide “Het Amazoneoffensief” rolde tot veler vreugde in mei 2015 van de persen. De verwachtingen van de “Amazone-fans” waren hooggespannen en zij worden overtuigend waargemaakt.
Reeds de eerste zin “Minstens vijftienhonderd mensen waren getuige van de afgrijselijke dood van Charles F. Bonham.” stelt de zintuigen van de lezer op scherp. En dat blijft het gehele verhaal zo. Wat gaat de militante groep Amazones doen om haar eisen tot volledige wereldwijde gelijkberechtiging van de vrouw kracht bij te zetten?
Na de dood van Bonham volgen indringende gebeurtenissen elkaar voornamelijk in de VS in hoog tempo op. Daarin spelen onder andere admiraal John Sykes III, leidster van de Amazones Angela Davenport, senator Dianne Gillibrand, een groep mysterieuze strijders genaamd Thugs die gelieerd zijn met de Amazones, en topman van de Amerikaanse geheime dienst George Feller belangrijke rollen.
Op een feestje ten huize van Feller valt een dode en de aperte dader is bepaaldelijk verbazingwekkend. De politie-inspecteurs Tom Boolan en Nick Kizzilewski doen het onderzoek en arresteren al snel de ogenschijnlijke dader die erin geluisd (b)lijkt te zijn.

Voormalig inspecteur van politie Laura Sieberg die in “Het Amazoneverbond” samen met haar politie- en liefdespartner John Engles een belangrijke rol speelde, maakt intussen een romantische zeiltocht met een zeewaardige catamaran in het Caribisch gebied met haar nieuwe liefde Brad, doch die zeiltocht eindigt na aankomst in het Amerikaanse Key West in een nachtmerrie.
Dan wordt de voltallige algemene vergadering van de VN na een spectaculaire meedogenloze actie van Amazones en Thugs gegijzeld. Talloze regeringsleiders onder wie de Amerikaanse president Rawley bevinden zich onder de gegijzelden.
De onherkenbaar vermomde leidster van de Amazones spreekt op de televisie haar eisen uit en dreigt met successieve executies van groepen diplomaten als de eisen niet snel genoeg worden ingewilligd. En zo dendert het verhaal voort en culmineert in een wedloop tussen de Amerikaanse, door de jurisdictie op VN-terrein gehinderde strijdkrachten enerzijds en de Amazones en Thugs anderzijds.
De afloop ervan is spectaculair en zeker ook verrassend.

Ad van de Lisdonk heeft een stijlvolle vlotte pen en weet met krachtige vloeiende zinnen en uitstekend niet ingewikkeld taalgebruik zowel de karakters als de situaties snel en voorbeeldig tot leven te brengen. De lezer wordt in ijltempo het verhaal ingezogen en komt daar niet meer uit tot en met bladzijde 350. “Het Amazoneoffensief” is een boeiende actiethriller met het nodige geweld, interessante en intrigerende politieke intriges, een gezonde dosis niet ordinair of platvloers beschreven seks, wereldwijde thema’s zoals terrorisme en de onderdrukking van de vrouw in vele landen, en een vernuftig geconstrueerde plot die ook nu weer een enigszins open einde heeft. De cliffhanger voor naar verluidt “Het Amazoneconflict” als deel 3 staat klaar.
De verrassende wendingen volgen elkaar voortdurend op en bieden de lezer een mooie uitdaging tot meedenken.
Gaandeweg lijken er enkele nogal ongeloofwaardige elementen in het verhaal te sluipen, doch aan het eind van het boek geeft Van de Lisdonk in een onderhoudende “Verantwoording” een heldere en overtuigende uitleg daarover. Alsdan blijkt dat er niet zomaar wat fictie bij elkaar is gesprokkeld maar dat er gedegen over is nagedacht. Ook de geschiedenis van de Doos van Pandora waarmee de titels van de hoofdstukken van het boek verband houden, is (weer) boeiend.
“Het Amazoneoffensief” is door zijn combinatie van veel actie en maatschappelijke thema’s een bijzonder boek waarmee Ad van de Lisdonk na zijn veelbelovende start in “Het Amazoneverbond” een genre lijkt te ontwikkelen dat een aparte plaats inneemt in thrillerland.

Het boek is een pageturner zonder weerga die de lezer tot het laatste moment in zijn greep houdt.
Het krijgt –door uw recensent niet vaak uitgedeeld- vijf sterren!

Reacties op: Een pageturner zonder weerga

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 14,95 Bestel het ebook bij Libris voor 7,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 14,95 Bestel het ebook bij Blz. voor 7,99
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders