Als het echtpaar Didier en Erica ’s avonds thuiskomt van een feestje, betrappen ze een inbreker, die zij herkennen als Willy, een oud-postbode.
Erica houdt de inbreker aanvankelijk onder schot met een pistool, doch zij laat zich overbluffen door Willy die daarmee het heft in handen krijgt.
Deze realiseert zich dat hem vanwege de herkenning om zijn straf te ontlopen weinig anders rest dan het ombrengen van Didier en Erica. Maar hij is geen moordenaar. Er ontspint zich een psychologisch én fysiek kat-en-muisspel dat steeds vanuit een van de drie aanwezigen wordt beschreven.
Didier is advocaat en roert zich flink ook al is hij in de macht van Willy. Ook het geloof in elkaar van de echtelieden wordt zwaar op de proef gesteld. Het gaat er bij tijd en wijle stevig en zelfs soms grof aan toe, maar dat heeft wel een functie in de verhaallijn. De gebeurtenissen hebben een verrassende slotakte.

“Inbraak” (uitgegeven in 2001) is de eerste thriller van de Vlaamse auteur Rudy Soetewey, die vele jaren nadien geweldige thrillers als “Moord” (2007), “Vrienden” (2009), “Getuigen” (2011) en “2017” (2013) schreef. Deze vier kregen in mijn recensie alle vier sterren, hetgeen getuigt van een hoge en constante kwaliteit waarvoor de schrijver alle lof verdient.
Het woordgebruik van Soetewey was ook destijds al voortreffelijk. Het verhaal is zodanig beeldend beschreven dat de lezer zich ter plaatse waant en de intense spanning meevoelt. Opmerkelijk is dat “Inbraak” een geheel ander karakter heeft dan de latere thrillers van deze schrijver. De schrijfstijl is anders, er zijn zeer veel dialogen en de plot en de ontwikkeling daarvan wijkt ook sterk af van de latere geestesproducten van Soetewey. Het boek lijkt welhaast door een andere auteur te zijn geschreven. Blijkbaar heeft Rudy de tussenliggende zes jaren benut om een andere weg in te slaan, en dat is hem voortreffelijk gelukt.

Het vorenstaande is echter geenszins een diskwalificatie van het boek “Inbraak”. Dit is bijzonder en lezenswaardig. Het geeft indringend de zinderende spanning weer die kan ontstaan in de situatie die als uitgangspunt voor het verhaal dient.
Het boek krijgt drie dikke sterren.

Reacties op: Een indringende thriller over macht, hoogmoed en verraad

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 11,45
Bestel het boek bij Blz. vanaf 11,45
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders