“Niet voor tere zieltjes” is de intrigerende titel van een bundel met columns en korte verhalen van Jeroen Guliker. In 215 bladzijden op klein formaat zijn maar liefst veertig pennenvruchten te bewonderen. Want bewondering voor de ultrascherpe en humoristische penvoering van Guliker bevangt de lezer al snel. In razende vaart schrijft hij over de meest uiteenlopende onderwerpen, altijd kritisch, altijd scherp en altijd met onderkoelde humor. Venijnig en fors taalgebruik schuwt de schrijver geenszins.
De ernst gaat Jeroen overigens zeker niet uit de weg. Bij tijd en wijle ontwaart de lezer een levenswijsheid. Zo is in het stukje “Eng” te lezen:

“…. maar laten we alsjeblieft waakzaam blijven over onze gedachten, ze zijn immers het beginpunt van onze daden.”

Een bijna filosofische waarheid die dagelijks haar realiteitsgehalte bewijst. Leg haar maar aan tegen het nieuws van de dag.
Maar laat dit niet tot misverstanden leiden: deze quote is zeker niet kenmerkend voor het boek.

Guliker ontwikkelt een enorme snelheid in zijn taal, en tóch is het steeds gemakkelijk te volgen. Dat komt doordat hij zeer toegankelijk schrijft. Het is hier en daar wel op en een enkele keer over het randje. De titel van de bundel zal wellicht geïnspireerd zijn op het stukje “Gambia” dat wel erg (te) ver gaat. De negenendertig andere zijn soms op het randje, maar zoals gisteren hier in huis klonk, ze zijn zó goed dat het niet erg is.

Er zijn vele hoogtepunten in het boekje. Uitgesproken briljant zijn “Dedain” (“Zou ze een vriendin van Connie Palmen zijn”) en “Martelgang” (over een bezoek aan de supermarkt). Maar ook “Naarling” en “Stasi” blijven bij de lezer wel even hangen.
Het is waarlijk continu genieten bij Guliker. Hij maakt de flaptekst volledig waar:

“Als je geen moeite hebt met keiharde zelfspot, venijnig cynisme en humor op het randje, zal dit boek je van een bescheiden glimlach via voorzichtig gegrinnik naar een bulderende schaterlach voeren.”

Het boekje is uitermate geschikt voor een vlucht uit de alledaagse soms harde werkelijkheid. Het is ook voor minder harde zieltjes amusement van de bovenste plank. De lezer ontdekke het zelf.

“Niet voor tere zieltjes” krijgt vanwege het bijzondere karakter en het weergaloze supersnelle taalgebruik van Guliker vijf sterren !

Van harte aanbevolen. Voor zover bekend is het uitsluitend via de site van de schrijver te koop.

Reacties op: Razendsnelle humor, soms op het randje

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het ebook bij Libris voor 7,99
Bestel het ebook bij Blz. voor 7,99
bestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders