Advertentie

De cover van de debuutthriller “Twee keer sterven” van Dirk Van den Eede toont in sobere kleuren een tweezitsbank met daarop in zittende houding gedrapeerd een overhemd met losse stropdas en een broek van vermoedelijk een persoon van klein postuur. Twee nonchalant liggende schoenen completeren het stilleven. Een intrigerend beeld, dat meteen vragen oproept over de diepere betekenis. Dat blijft gissen, mogelijkerwijs gaat het over een klein mannetje dat uit zijn dagelijkse rol stapt.

Het verhaal begint met een posttraumatische ontmoeting tussen Eva Minne en Albert Brandt. Eva is samen met haar broers Victor en Ben eigenaar van het familiebedrijf Computer21. Dit bedrijf verkeert volgens zijn boekhouder Werner Casteels in kommervolle omstandigheden en wordt belaagd door zijn ex-werknemer Jasper Perceval. Deze Jasper is een talentvolle programmeur die met zijn bedrijf SpokenMessages aan de weg timmert.
Dan verschijnt de met Eva bevriende boekhandelaar Marcel D’Hooghe op het toneel. Een man van klein postuur die daardoor een complex heeft dat hij met hulp van prostituee Maria van Dam en een pistool van Russische makelij tracht te verdringen.
Als Marcel van Eva het verzoek krijgt te zorgen dat Albert Brandt haar niet langer lastig zal vallen, loopt het uit de hand. Onder verdachte omstandigheden valt er een dode. De rechercheurs Steppe en Cox onderzoeken de zaak waarna het verhaal in een intrigerende stroomversnelling raakt waar geen ontkomen aan meer is.
De hoofdpersoon raakt gaandeweg steeds verder verstrikt in zijn eigen crimineel getinte daden waarna het verhaal culmineert in enkele geweldsdelicten die fraai beschreven worden. Hij verwordt tot een soort antiheld met wie de lezer ondanks diens uiterst laakbare maar tot op zekere hoogte verklaarbare gedrag gaandeweg zelfs medelijden krijgt.
Het slot van het verhaal is zinderend en bevat ook hier en daar enige heerlijke droge humor.

Van den Eede heeft een vlotte pen en weet in zijn debuut de lezer snel voor zich te winnen met mooie krachtige zinnen die snel een helder beeld van de gebeurtenissen geven. De belangrijkste karakters worden goed beschreven en de menselijke relaties worden zowel emotioneel als rationeel mooi uitgediept. Ook de originele plot maakt het verhaal zeer lezenswaardig en meeslepend.
Het boek wordt lichtelijk ontsierd door enkele merkwaardige foutjes. Zo is op bladzijde 36 sprake van een onjuiste opmerking over de belangenverdeling van Victor, Ben en Eva in het bedrijf, en worden op de bladzijden 119 en 149 personen verward.
Helaas komt het steeds vaker voor dat redacteuren en correctoren onvoldoende oplettend zijn te dezen.
Niettemin krijgt “Twee keer sterven” vier sterren. Het boek van Dirk Van den Eede is voor liefhebbers van originele thrillers met een sterk psychologisch tintje absoluut de moeite van het lezen waard.

Reacties op: Een originele en sterke debuutthriller