Michael Koryta, (20-09-1980), woont in Bloomington, Indiana, waar hij voor een detective bureau werkt en aan de Universiteit van Indiana doceert in journalistiek. Ondanks zijn jeugdige leeftijd is hij al een succesvolle schrijver. Zijn debuutroman Tonight I Said Goodbye werd niet alleen genomineerd, maar won ook meteen de prestigieuze prijs voor het beste privé-detective boek. In Amerika zijn vier boeken van Michael Koryta uitgegeven, waarvan de derde nu in Nederland verschijnt. A Welcome Grave, Michael’s derde boek over privé-detective Lincoln Perry, wordt in Nederland uitgegeven onder de titel B.E.G.R.A.V.E.N.
In B.E.G.R.A.V.E.N. wordt privédetective Lincoln Perry verdacht van de moord op advocaat Alex Jefferson. Perry en Jefferson zijn gezworen vijanden vanaf het moment dat laatstgenoemde er met de verloofde van de ander vandoor ging. Voor de politie is hij dus een uitstekende verdachte, die zich nog verder in de nesten werkt, als hij een opdracht van zijn ex-verloofde aanneemt. Zij vraagt hem of hij haar pleegzoon, de voornaamste erfgenaam van de advocaat, kan opsporen. De ervaren Perry vindt hem vrij snel, maar staat machteloos als deze onder zijn ogen zelfmoord pleegt. De politie weigert echter van zelfmoord uit te gaan en verdenkt de privédetective ook van deze moord. Perry rest niets anders dan, met behulp van zijn partner, het mysterie van de zelfmoord op te lossen en tevens de moordenaar van Alex Jefferson te vinden.
Als thriller stelt B.E.G.R.A.V.E.N. teleur. Het verhaal wil maar niet spannend worden en de karakters overtuigen niet. Hoofdpersoon Lincoln Perry wordt gepresenteerd als de nieuwe Mike Hammer, maar dan zonder diens hardheid en zonder diens aantrekkingskracht op vrouwen. Deze privédetective is niet koel, hij is gewoon saai. De politiekorpsen van de diverse staten worden wel heel erg sukkelig weergegeven: alle rechercheurs leiden aan tunnelvisie, waardoor ze zich alleen concentreren op één verdachte. Zwijgzame crimineel Thor lijkt er helemaal met de haren bijgesleept: een geheimzinnige, superzware misdadiger zet zich belangeloos in, bij acties die gemakkelijk zijn leven zou kunnen kosten.
Aan het eind van het verhaal tracht schrijver Michael Koryta nog origineel uit de hoek te komen met een onverwachte plotwending. Zowel het onverwachte als het originele komt echter niet uit de verf, waardoor het boek eindigt zoals het begonnen is: voorspelbaar!
B.E.G.R.A.V.E.N. is een echte dertien uit een dozijn thriller. Ontspannend leesvoer waar je niet bij hoeft na te denken en waar je vooral niet veel van moet verwachten.

Reacties op: Tunnelvisie