Paul Sussman (1970) is een gelukkig man. Met succes heeft hij zijn twee grootste passies (schrijven en archeologie) beroepsmatig weten te combineren. Na zijn loopbaan aanvankelijk als advertentieverkoper gestart te zijn, wist hij zich op te werken tot journalist. Eind jaren negentig kreeg hij de mogelijkheid om aan een archeologische expeditie deel te nemen. Tijdens zijn eerste opgravingen kreeg hij het idee voor een archeologische avonturenroman. Na een periode van immense research schreef hij zijn debuutroman Het verloren leger van Cambyses. Het boek werd een groot succes.
De Geheime Oase start met het verongelukken van een vrachtvliegtuig. Door een hevige storm raakt het toestel in de problemen en verdwijnt het boven Egypte van de radar. Ruim twintig jaar later wordt het lijk van één van de piloten gevonden. Op zijn lichaam wordt een fototoestel, met daarin een volgeschoten fotorolletje gevonden. Bij het ontwikkelen blijken de foto's aanwijzingen te bevatten die kunnen leiden naar een geheime oase. Intussen is Freya Hannan in Egypte gearriveerd. Haar zus, een begenadigd archeologe, heeft zelfmoord gepleegd en Freya is daar om haar te begraven. Ter plaatse ontdekt zij echter dat haar zus vermoord is, door een bende uiterst gevaarlijke lieden. Deze personen, onder leiding van een corrupte zakenman, zijn op zoek naar de verborgen oase van Zerzure. Freya, wil wraak. Met de hulp van een vriend van haar zus, gaat zij met deze bende de strijd aan.
De Geheime Oase is een vermoeiend boek. De schrijver houdt er namelijk van om zijn kennis uitgebreid te verwoorden. Zelfs zo uitgebreid dat er een Verklarende Woordenlijst van 15 pagina's noodzakelijk is. Hierdoor zit je als lezer(es) regelmatig achterin te bladeren.
Het verhaal zelf heeft twee volkomen onwaarschijnlijke verhaallijnen. Een ongeloofwaardig verhaal over een vliegtuig met een geheime vracht en een nog ongeloofwaardiger verhaal over een oase met mystieke krachten.
De uitgewerkte karakters zijn ook niet echt spannend. De helden zijn bijvoorbeeld vrij standaard. Fysiek en mentaal erg sterk, maar uiteraard zachtmoedig. De slechteriken zijn echte karikaturen. Zo wordt een succesvol, maar uiterst corrupte zakenman, ten tijden van stress zwaar psychotisch. Een tweeling, lief en zorgzaam voor hun moeder, verandert moeiteloos in een moordlustige Jansen en Janssen op steroïden.
Het plot slaat, ondanks een zogenaamde verrassende wending, nergens op. De climax in de oase is daarvoor veel te ver gezocht. Al met al een zwak boek dat ongeloofwaardig is in alle opzichten faalt om spannend te worden.

Reacties op: Ongeloofwaardig