Nog maar amper een jaar geleden werd de eerste thriller van Linwood Barclay, No Time for Goodbye, in Nederland op de markt gebracht onder de titel Zonder een woord. Het boek had het uiteraard al heel goed gedaan in Amerika en ook in Nederland kreeg het lovende recensies. Tijd dus voor een tweede boek. En gelukkig bewijst Linwood Barclay dat hij de pen (het toetsenbord) echt beheerst, want Too Close to Home is minstens even spannend en goed geschreven.

In dit verhaal gebeurt er iets waar iedereen geschokt van zou raken: de buren worden vermoord! Albert, Donna en hun zoon Adam Langley worden alle drie doodgeschoten. De schok komt het hardste aan bij hun naast buren, de familie Cutter. De levens van Eileen, Jim en Derek zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Prachtig, zoals Barclay een verhaal neerzet dat simpel lijkt, maar dat meerdere lagen blijkt te hebben. In die zin schrijft hij boeken die bij de fans van Nicci French en Ruth Rendell in goede aarde zullen vallen. Het is allemaal nét wat vlotter, nét wat heftiger, maar in de grond hetzelfde. Een spannend verhaal dat vooral veel lagen kent. Het begint met het feit dat de familie Langley wordt vermoord, maar al snel blijkt er tussen elk lid van de familie Langley en de familie Cutter een speciaal draadje te lopen. Een draadje dat vaak beter verborgen kan blijven. Een belangrijke rol wordt ook gespeeld door de vroegere werkgever van Jim en vooral die rol is meesterlijk uitgewerkt. Alle hoofdpersonen, ook de familie Langley, worden door Barclay haarscherp neergezet zonder dat je verveeld wordt door uitgebreide uitwijdingen over hun doen en laten. En natuurlijk zitten er de nodige onverwachte wendingen in het plot, maar nergens doet het geheel gedwongen aan. Kortom: Linwood Barclay is goed, écht goed! En voor de fans die liever Nederlands lezen: het boek is uitgekomen bij De Boekerij onder de titel Dicht bij huis. (Door: Jannelies Smit)

Reacties op: Haarscherp neergezette hoofdpersonages