Het Verloren Symbool, is een vlot geschreven boek van Dan Brown, die vooral bekend is van De Da Vinci Code. Vele spannende passages, boeiende beschrijvingen en cliffhangers zorgen ervoor dat je het boek niet zomaar kan neerleggen zonder een volgend hoofdstuk te beginnen. Door de bekende gebouwen die erin voorkomen kan je je gemakkelijk de plaats van de gebeurtenissen voorstellen.

Robert Langdon, het hoofdpersonage in de meeste boeken van Brown, wordt naar Washington gelokt door iemand die zich voordoet als de assistent van Peter Solomon, een bekende vrijmetselaar en goede vriend van Langdon. Hij moet een pakketje meenemen dat hij jaren geleden van Solomon gekregen heeft. Wanneer hij in het bijna lege Capitool aankomt en tot het besef komt dat niemand hem staat op te wachten, ziet hij een afgehakte getatoeëerde hand op de grond liggen. Na een gesprek met het hoofd van de beveiliging van het Capitool, maakt Langdon kennis met Sato, de directeur van de CIA. Zij doet alles wat mogelijk is om het pakketje te bemachtigen omdat het naar verluidt een bedreiging zou zijn voor de staatsveiligheid.
Mal’akh, die later de ontvoerder van Peter Solomon bleek te zijn, heeft zich jaren voorbereid om getransformeerd te worden in een beter mens en veel kennis te vergaren door middel van de Maçonnieke Piramide. Zijn kennis over symbolen is niet zo indrukwekkend als die van Langdon en daarom moet hij deze legendarische piramide van de vrijmetselaars voor hem ontcijferen.
Deze twee verhaallijnen worden gecombineerd en vallen iets voor de helft van het boek mooi samen, zodat de avonturen in elkaar overlopen. Op die manier begin je meer en meer te snappen van wat er gebeurd is met Peter Solomon. Waarom dit gebeurd is wordt op het einde pas duidelijk. Het boek is geschreven na De Da Vinci Code en af en toe wordt er wel eens verwezen naar een gebeurtenis in Parijs. Zowel het hoofdpersonage als de schrijfstijl zijn hetzelfde. Ook in Het Verloren Symbool eindigen vele hoofdstukken met een ontdekking of een bloedstollende gebeurtenis die zorgen voor cliffhangers die je als het ware verplichten om verder te lezen.

In het boek wordt de nogal theoretische informatie over de vrijmetselaars meestal luchtig gemengd met de verhaallijn. Het Verloren Symbool speelt zich af in Washington D.C. en vertelt naast het fictieve verhaal ook veel over de geschiedenis van de Amerikaanse hoofdstad en laat je kennismaken met enkele bekende en iets minder bekende gebouwen, zoals het Washington Monument en de House of Temple. Dit is het leuke aan de boeken van Dan Brown: hij mengt een fictief verhaal met een waarachtige historische achtergrond. Hierbij speelt een groot deel van de feiten zich af in en rond historische gebouwen of beroemde toeristische attracties.

Zoals vaak het geval is in Browns boeken, wordt er ook in Het Verloren Symbool verwezen naar kunstwerken. Om van een rooster met letters zinvolle woorden te maken, deed Robert Langdon beroep op schilderijen zoals Melancolia I van Albrecht Dürer. In een hoek van dit werk staat een zogenaamd ‘magisch vierkant’, waarmee Langdon geholpen is en de geheimzinnige tekst ‘Eén ware God’ ontdekt.
Het verhaal zit vol met symbolenrasters die moeten worden opgelost en die uiteindelijk nog meer vragen oproepen dan ervoor. Op het einde van het boek wordt echter veel duidelijk, maar tot die tijd zit je met steeds meer vragen te wachten.
Heel het boek door wordt je op het verkeerde been gezet en ook Langdon zit het niet altijd mee. Hij lost een raadsel op, waarna hij vertrekt naar een bepaalde locatie die ermee gepaard gaat. Op die locatie wordt hij niet altijd veel wijzer en dan moet hij weer verder zoeken.

Soms worden de rituelen en legenden van de vrijmetselaars tot vervelens toe te gedetailleerd beschreven of uitgelegd. Volgens mij heeft dit wel te maken met de reden waarom het boek geschreven is: Brown wilde zijn lezers laten kennismaken met de mysteries, legenden en onbekende rituele praktijken van de vrijmetselaars. In het begin van het boek wordt de Vrijmetselarij voorgesteld als zeer vreemd en mysterieus, maar naar het einde toe verandert je mening omdat je er meer over te weten komt. Het valt dus op dat het boek je aanspoort om anders te gaan denken: je mag geen mening vormen over iets wat je niet kent zonder grondig te weten waar het over gaat. Vaak heeft deze informatie over de Vrijmetselarij wel te maken met de verhaalgang, maar soms wordt er gewoon té veel uitleg gegeven en wordt het wat langdradig. Aan de andere kant is deze uitleg wel interessant, zeker voor lezers die hierin geïnteresseerd zijn.

Wanneer Langdon samen met Katherine, de jongere zus van Peter Solomon, de CIA probeert te ontvluchten, worden gebruikte voertuigen uitvoerig beschreven. Ook wanneer verder in het verhaal een helikopter wordt ingezet, worden zijn motoren en beschikbare wapens voorgesteld. Deze technische details maken dat het boek een techno-thriller is en geven er een leuker kantje aan.

Katherine Solomon is een wetenschapster die werkt in een geheim lab achter in een opslagcomplex van het bekende Smithsonian museum. Als lezer maak je kennis met de noëtische wetenschap, die probeert te bewijzen dat het menselijke denken beweging kan veroorzaken. Brown probeert deze vage wetenschap zo goed mogelijk uit te leggen, maar eigenlijk heeft die geen nut in het verhaal. Mal’akh heeft haar ultramoderne lab tot ontploffing gebracht zodat al haar onderzoek ogenschijnlijk nooit meer teruggezien kan worden.

Zoals elk boek van Brown, is ook Het Verloren Symbool geschreven voor een publiek dat geïnteresseerd is in kunst en geschiedenis. Dit prachtige boek is zeker aan te raden aan iedereen die deze interesse deelt. Het bevat soms enkele zwakkere stukken, maar de spannende gebeurtenissen maken dit helemaal goed. Al bij al is Het Verloren Symbool een topper!

Reacties op: Een topper voor wie interesse heeft in de vrijmetselarij

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 10,00 Bestel het ebook bij Libris voor 9,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 10,00 Bestel het ebook bij Blz. voor 9,99
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersBestel dit luisterboek voor  €19,95 bij

bestellen