Advertentie

De jonge Noorse idealist Henry Wolf dient door zijn opvoeding en de propaganda machine van het Duitse rijk als vrijwilliger in de SS pantser divisie "Wiking". Het niets ontziende optreden van deze divisie in Oekraïne laten hem gewond en geestelijk totaal uit het lood geslagen terug keren naar Noorwegen waar hij door zijn voormalige vrienden met de nek wordt aangekeken.
Wolf besluit in het verzet te gaan, maar wordt door het Noorse verzet met de nodige scepsis ontvangen. Tijdens zijn opname in een Duits ziekenhuis heeft Wolf iets vernomen van een raketprogramma, waar de Duitsers in het diepste geheim aan werken en hij boort zijn contacten aan Duitse zijde aan om af te reizen naar Berlijn Onder de dekmantel van studeren verzamelt hij daar belangrijke informatie teneinde dit programma bloot te leggen en door te spelen aan de geallieerde strijdkrachten.
RSHA kopstuk Werner Sorge is aangesteld als topman van het sonderkommando "Wolfsangel" . Een eenheid die zich richt op spionage tegen de belangrijkste industriële bedrijvigheid van het derde rijk. Zijn focus ligt op de top spion Griffioen, die met hulp van het zogenaamde Poolse thuisleger belangrijke informatie verzamelt en aan de Britten doorspeelt.. Griffioen houdt zich op dit moment vnl bezig met het streng geheime raketprogramma op het schiereiland Peenemünde. De jonge Duitse wetenschapper Werner von Braun werkt hier aan wat later de V2 blijkt te zijn.
Sorge komt op het spoor van Wolf. een bekende uit het verleden die hij tijdens de Olympische Spelen van Berlijn het goud afsnoepte bij het zeilen en die hij nu verdenkt als afvallige sympathisant van het rijk en als contactpersoon werkt voor Griffioen.

Wolfsangel verscheen in 2017 in Noorwegen onder de titel Ulvefellen (wolvenval) en is geschreven door de auteur Aslak Nore (1978, Oslo, Noo)

Aslak Nore heeft een uitstekende toevoeging gedaan op de spionagethriller die speelt in de tweede wereldoorlog. Nore gebruikt de Noorse invalshoek en blinkt uit in de voortreffelijke weergave van het tijdsbeeld en de beschrijvingen van het gedachtegoed en het leven in Nazi Duitsland en verweeft een fictief verhaal met daadwerkelijke personages en gebeurtenissen (Factie) Het plot is spannend en klopt van a tot z.

In zijn nawoord verwijst Nore oa naar de vorig jaar overleden Phillip Kerr. Dit boek meet zicht met zijn betere (vroege) werk rond Bernie Gunther.

4,5 ster

Reacties op: Uitstekend gedocumenteerd

13
Wolfsangel - Aslak Nore
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99
E-book prijsvergelijker