De appelboomgaard is het eerste boek in de Harlequinserie 'Verhalen van Bella Vista' en is geschreven door Susan Wiggs. Zij schreef al meerdere romantische boeken voor Harlequin en geeft daarnaast workshops voor beginnende auteurs. De appelboomgaard is in september 2014 verschenen.

Een oude man valt van de ladder bij het plukken van appels en deze dramatische gebeurtenis heeft grote gevolgen voor Tess, de hoofdpersoon uit het boek. Zij is niet op de hoogte van het bestaan van de oude man en weet al helemaal niet dat hij haar opa is! Tess weet niet beter dan dat ze een moeder heeft en verder geen familie. Ze leidt een luxe en modern leven in de stad met lieve vrienden en heeft een goede baan met kans op promotie. Dan staat er iemand in haar kantoor die haar vertelt dat ze een opa en een halfzus heeft en dat als haar opa zal overlijden, Tess mede-eigenaar is van een appelboomgaard.

De mensen die in en rondom de boomgaard ‘Bella Vista’ wonen, verwelkomen Tess en ze voelt zich helemaal thuis. Haar zus is een schat en leidt een totaal ander leven dan Tess. In het begin kijkt Tess daar van op maar later staat ze steeds meer open voor de rust en regelmaat, en de mensen die deel uitmaken van de boomgaard.

Ondertussen wordt Tess steeds nieuwsgieriger naar haar vader en de rest van de familie. Op het moment dat ze helemaal voor de boomgaard wil gaan komt ze erachter dat de boomgaard bijna failliet is. Er is maar één ding dat de boomgaard van zijn ondergang kan redden…een beroemd ei van Farbagé, dat haar opa tijdens de oorlog heeft meegenomen uit Denemarken.

Het is jammer dat de flaptekst al heel veel over het verhaal prijsgeeft. Het maakte de keuze voor dit boek wel makkelijker, maar de hoogtepunten van de roman zijn bijna allemaal al in de flaptekst verwerkt. Als je het verhaal goed leest ontdek je meerdere lagen en begrijp je waar de schrijfster het in het begin over heeft: “appels kunnen voor meerdere dingen symbool staan….” De ontdekkingen van Tess, die voor haar werk ook altijd op zoek is naar kunstschatten, zijn bijzonder omdat ze erachter komt dat de grootste schat niet in een kluis te vinden is maar bij mensen. Een vleugje spanning zit ook in het boek als blijkt dat er misschien moord in het spel is geweest. Ook het beroemde ei en de spanning tussen Tess en diegene die haar wereld op zijn kop heeft gezet zorgen voor wat sensatie.

De auteur heeft ervoor gekozen om door het verhaal heen steeds stukjes uit het verleden prijs te geven, waardoor de spanning blijft. Dit is een mooie vertelvorm voor een verhaal dat zich in heden en verleden afspeelt. De schrijfstijl van Susan Wiggs is prettig en vlot. Ze weet precies de romantische snaar bij de lezer te raken en de juiste humor en spanning toe te voegen, zodat het geheel een mooi en afwisselend boek is geworden.

Reacties op: Schatten liggen niet altijd in een kluis…

Bestel dit ebook vanaf  €7,99 bij