Advertentie

Het boek start gelijk met het verbergen van het lijk van de jonge Roger Eriksson door iemand die van zichzelf vindt dat hij geen moordenaar is. Althans niet in de betekenis die anderen daar aan geven.

“Ja, iemand doden was verkeerd. Vijfde gebod: Gij zult niet doden. Maar er waren uitzonderingen. De Bijbel riep op veel plaatsen op tot doden uit rechtvaardigheid. Er waren mensen die het verdienden. Verkeerd kon goed zijn. Niets was absoluut.
En als het niet uit egoïsme gebeurde, als het verlies van een mensenleven anderen zou redden, anderen een kans zou geven, hun een leven zou geven, dan kon zo’n daad toch onmogelijk slecht zijn? Als het doel goed was?” – pgs.6/7

De zaak blijkt al snel te hoog gegrepen voor de lokale politie van het Zweedse stadje Västeras. Zeker wanneer blijkt dat er in de beginfase, toen de moord nog maar een verdwijning was, kostbare tijd werd verspild. Het hoofd van de dienst, pas aangesteld bovendien, wil niets meer aan het toeval overlaten en roept de hulp in van een team van de nationale recherche.

Parallel met het voorgaande wordt de figuur van Sebastian Bergman, ex-politiepsycholoog, geïntroduceerd. Een bij de eerste kennismaking nogal onaangename man, niet in het minst door zijn vrouw-onvriendelijk gedrag. Naarmate je meer over zijn verleden te weten komt kan je voor zijn gedrag wel enig begrip opbrengen maar hem echt sympathiek vinden? Nee, niet echt!

Zijn personage krijgt binding met de moordzaak wanneer hij, vanwege de erfenis van zijn moeder, in hetzelfde stadje verblijft. Aanvankelijk houdt hij zich van de hele zaak afzijdig maar na verloop van tijd biedt hij zijn hulp aan zijn ex-collega Torkel Höglund, hoofd van het team, aan. Niet uit louter goedhartigheid want daar is Sebastian Bergman beslist te egocentrisch voor. Naast het personage van Sebastian Bergman is er ook ruim aandacht voor de andere personages. Ook zij kregen hun eigen karakter, persoonlijke besognes en bagage mee waardoor je ze zonder meer ziet als mensen van vlees en bloed.

Verder bevat dit boek alle elementen om er een gedegen thriller van te maken: opbouwende spanning, genoeg plotwendingen – zo worden er verschillende denkpistes bewandeld waar men dan weer moet vanaf stappen als er nieuw bewijsmateriaal voor de dag komt. Of dat bewijsmateriaal altijd even zuiver is, is nog maar de vraag … want de ontknoping kwam mij toch uit de lucht vallen!

Verhaal: 9
Stem/toon: 8

Reacties op: Overtuigend schrijversdebuut

782
Wat verborgen is - Hjorth Rosenfeldt
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 12,50 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker