Advertentie

‘Beer woont in z’n eentje. De mensen zijn bang voor hem en blijven liever uit zijn buurt. Vrienden heeft hij niet en die wil hij ook niet. Wat hij wel heeft is een mooie hoed, die hij opzet als hij gaat wandelen. Maar stiekem is hij wel een beetje eenzaam.’ Maar wil beer wel vriendjes of heeft hij helemaal niks te willen?

Zo begint dit prachtige verhaal over de wonderlijke hoed van Beer. Beer heeft wel een zeer uitzonderlijk hoed. Niet  zo maar eentje, maar eentje die zeer speciale dingen kan en ervoor zorgt dat beer niet langer eenzaam is. Wanneer je dit boek openslaat word je niet alleen betoverd door het mooie verhaal vol symboliek, maar ook door de prachtige illustraties die je erbij te zien krijgt. Deze aquarel tekeningen benemen je de adem en bezorgen jou een reis door een zeer bijzondere en wonderlijke wereld.

De wonderlijke hoed van Beer is een hardcover prentenboek, dat uitstekend als voorleesboek gebruikt kan worden. Het wordt verrijkt met schitterende illustraties in bruingele pasteltinten die zeer realistisch ogen, de prenten beslaan meestal één tot een halve bladzijde en zorgen ervoor dat kinderen zich geheel in het verhaal kunnen verliezen. De illustraties zijn ware kunstwerkjes op zich en dat is niet verwonderlijk wanneer je weet dat Ayano Imai, die dit het verhaal schreef en zelf van illustraties voorzag, studeerde aan de  Art University in Tokyo. Tevens nam ze deel aan een tentoonstelling van de Bologna Children’s Bookfair. Haar eerste prentenboek, Welkom thuis Kwispel, publiceerde ze in 2007. Met De wonderlijke hoed van beer is Ayano nog niet aan haar proefstuk toe en dat merk je aan alles.

Het boek is echt af en is een waar juweeltje voor groot en klein, een plezier om te hebben of te krijgen. Een nog groter plezier om het voor te lezen en erin te kijken. Het verhaal en de tekeningen zijn complementair en maken het boek tot een echt pareltje.

De wonderlijke hoed van beer is een waar interactief boek voor klein en groot, dat ook een aanzet kan geven voor een leuk en leerrijk gesprek tussen kind en volwassene. Het werd naar het Nederlands vertaald door Joukje Akveld en uitgegeven door  uitgeverij De Vier Windstreken.

Dit boek met een verhaal vol symboliek is geschikt om voor te lezen aan kinderen van 3 tot 6 jaar. Het spreekt zowel jongens als meisjes aan en kan ook zelfstandig door kinderen gelezen worden, dit vanaf AVI leesniveau E4. Wil een kind zelf aan de slag met het boek dan moet het al aardig wat woorden lezen en de fase van aanvankelijk lezen al achter zich hebben.

Reacties op: Vriendjes voor het leven