Advertentie
    Greet Braem Hebban Recensent

Milla is een jonge vrouw die in haar vrije tijd op zoek gaat naar ‘verloren plaatsen’. Op een van haar tochten door het Thüringer woud ontdekt ze de restanten van een gebouw, meer bepaald de keldergewelven ervan. Nadat ze het schriftje van een zekere Christine gevonden heeft, is ze gefascineerd door de situatie en gaat ze op zoek naar de familie die ooit op die plaats gewoond moet hebben. Al snel blijkt dat het verdwenen gebouw een hotel was dat zich vele tientallen jaren terug in het ‘Sperrgebiet’ (het verboden gebied) tussen de twee Duitslanden bevond. Bewoners werden onteigend en verhuisd, veelal zonder gegronde reden. Zo ook de familie Dressels, die hotel Waldeshöh kwijtraakte en daarmee ook haar thuis.

‘Heimweeland’ kent twee verhaallijnen, een die zich in het verleden afspeelt (tussen 1945 en 1977) en een in het heden. De afwisseling tussen de verschillende perioden zorgt voor een aangenaam leesbaar verhaal. Samen met Milla ontdek je stap voor stap wat er in het verleden gebeurd is. Je leert de verschillende personages goed kennen: de Christine van het teruggevonden schrift, haar broer en zus, haar grootouders, ouders en tante. Milla zelf en haar tienerzoon Neo zijn fijne personages, ook van hen kun je je een prima beeld vormen.

Zal de familie een schadeloosstelling krijgen voor de onwettige onteigening door de DDR? Zijn er nog bewijzen te vinden? Speurneus Milla doet haar uiterste best om de waarheid boven water te krijgen. In ‘Heimweeland’ ligt de focus niet op de gruwelen uit de oorlog, wel op de verboden zone tussen de twee Duitslanden en de mensen die daarin woonden en zich ondanks allerlei beperkingen zo goed mogelijk probeerden te redden.

Kati Naumann (1963) studeerde museologie en was werkzaam in enkele Duitse musea. Ze publiceerde verschillende romans en schrijft daarnaast hoorspelen voor kinderen, scenario’s voor kinderprogramma’s en liedjesteksten. De auteur kent het Thüringer woud uit ‘Heimweeland’ zeer goed. Als kind bezocht ze er regelmatig haar grootouders, waardoor ze het ‘Sperrgebiet’ leerde kennen en weet wat het is om daar gecontroleerd te worden.

De auteur heeft met ‘Heimweeland’ een boeiende roman afgeleverd. Een verhaal waarin het verleden centraal staat. Moet je alle herinneringen koesteren of is het soms beter het verleden los te laten en uitsluitend aan de toekomst te denken? Dit boek zal veel mensen weten te bekoren, het doet uitkijken naar meer vertaald werk van de Duitse.

Reacties op: Ontdekking in het Thüringer woud

11
Heimweeland - Kati Naumann
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 22,99 Bestel het e-book € 13,99
E-book prijsvergelijker