Guy Doms Hebban Recensent

Nell Zink (1964) beleefde haar jeugdjaren in Virginia. Op dit ogenblik woont ze in de onmiddellijke omgeving van Berlijn, waar ze werkzaam is als vertaalster voor Zeitenspiegel Reportagen. De rotskruiper is haar debuutroman, waarvan ze het eerste deel in nauwelijks vier dagen schreef; de hele roman in drie weken...Ze werd ontdekt en gesteund door Jonathan Franzen, een zwaargewicht uit de literaire klasse. Zink is genomineerd voor de Guardian First Book Award 2015. Weldra verschijnt tevens haar tweede boek Misplaatst.

Tiffany is een jonge vrouw, afkomstig uit Philadelphia. Ze trouwt doelgericht en binnen de kortste keren met Stephen, een wetenschapper. Op die manier is ze ervan overtuigd dat ze nooit meer hoeft te werken. Een bijzonder onalledaags echtpaar dat verhuist naar Zwitserland. Tot haar verbijstering stelt Tiffany vast dat haar man niet alleen een fervent vogelaar is, maar vooral ook een erg sluwe vos. Dit had ze vooraf niet durven verwachten. Ze botsen met hun auto tegen een rotswand, de directe aanleiding tot een aaneenschakeling van gebeurtenissen. Tiffany krijgt ter plekke een miskraam, terwijl Stephen als fervent vogelkijker een zeer mooie vogel vangt: een rotskruiper. Ze nemen de vogel mee naar huis. Zowel Tiffany als Stephen storten zich ongeremd in affaires; huwelijkstrouw is niet echt aan de orde. Tiffany van haar kant ontpopt zich tot een fanatieke milieuactiviste.

Er gebeurt heel wat op de eerste pagina; ruimschoots voldoende om je als lezer nieuwsgierig te maken zodat je met grote belangstelling dit boek wil gaan lezen. De rotskruiper is een huwelijksportret, waarin allerlei rotzooi aan de oppervlakte komt bovendrijven. Het verhaal van Tiffany, een excentrieke vertelling in de ik-vorm. Het hoofdpersonage kanaliseert haar frustraties in een leven vol affaires, vogelen en ecologisch activisme. Een opmerkelijke roman vol spitsvondigheid en humor, door Nell Zink op een sprankelende wijze geschreven.

“Soms klonk zijn muziek als een containerschip dat op een zandbank was vastgelopen en nu langzaam kapseisde. Soms klonk het als een oorlogsfilm die geschikt was gemaakt voor projectie op de maan. De opvattingen over geluidsvolume in de post-reggaewereld zouden de grindcore doen blozen. De losse papieren op zijn bureau dreunden op en neer van de bassen. Als het huis niet zo oud was geweest, zouden de dakpannen hebben geklapperd.”

De rotskruiper vliegt met een halsbrekende snelheid voorbij. Zodra je als lezer meent voet aan de grond te kunnen zetten, sleurt de auteur je onverwacht mee in een achtbaan van opeenvolgende gebeurtenissen. Plots verhuist Tiffany naar een ander appartement, trekt ze naar Berlijn, tot ze dan opnieuw zwanger blijkt te zijn. Nell Zink gaat als een waanzinnige tekeer, ze is op haar best als het verhaal hilarisch wordt en ze het onderwerp seks aansnijdt. Er volgen dan  obscene, onfrisse scenes.

Slechts zelden wordt Zink lyrisch, dit gebeurt uitsluitend als ze de natuur beschrijft. Sterke punten in het boek zijn de strakke plotlijnen, de humor, de filosofische ondersteuning van het verhaal en de politieke achtergrond. Deze debuutroman bestaat uit één hoofdstuk van 174 pagina’s; een langgerekte metafoor waarin mensen als vogels zijn. Een overtuigend maar evenwel ook bizar verhaal.

Reacties op: Overtuigend maar bizar verhaal