Advertentie

Marion en Shiva worden als tweeling geboren in Ethiopië ten tijde van de heerschappij van keizer Haile Selassie. Vader is de Engelse chirurg Thomas Stone, moeder Mary Joseph Praise, zijn assisente maar ook non. Door haar zwangerschap tot het laatst geheim te houden ontstaat tijdens de bevalling een levensgevaarlijke situatie waarbij Mary komt te overlijden. Haar twee zoons komen gezond en wel ter wereld. Thomas is ontroostbaar, Mary was alles voor hem. Hij geeft z'n pasgeboren zoons de schuld van haar overlijden, en verlaat het Missing ziekenhuis in Addis Abeba zonder een spoor na te laten.

Gynaecoloog Hema en arts Ghosh nemen de zorg voor de twee kinderen op zich, en onder hun goede zorgen groeien ze op. In hun tienerjaren komt de relatie tussen de broers onder druk te staan door hun liefde voor hetzelfde meisje, Genet. Als de uit Eritrea afkomstige Genet ouder wordt komt ze onder invloed van een groepering die het land wil bevrijden van de Ethiopische overheersing. Als ze meedoet aan een vliegtuigkaping, wordt de naam van Marion in verband met haar actie genoemd. Hij moet vluchten omdat hij nu wordt gezocht voor landverraad. In de Verenigde Staten vind Marion zijn vader terug, als hij zich ontwikkelt tot een gerespecteerd chirurg. Maar een noodlottig weerzien met Genet zorgt voor een huiveringwekkende afloop waarbij zowel Thomas, Marion, en Shiva een hoofdrol spelen..

De conclusie na drie weken en ruim 600 pagina's leesplezier kan niet anders zijn dan dat "De heelmeesters" een roman van een ongekend hoog niveau is. Met afstand het beste boek dat ik tot dusverre in 2009 heb gelezen. Huiveringwekkend mooi! Zoek je een boek met een uniek en prachtig verteld verhaal, dat onder je huid kruipt en je gegarandeerd niet meer gaat loslaten? Dan kun je echt echt niet om dit boek heen. Want zes Dizziërs die dit boek in hun collectie hebben is echt schandalig weinig!

Reacties op: Recensie De heelmeesters