“Eva Braun, leven met Hitler” stond maandenlang in de Duitse bestsellerlijsten. De filmrechten zijn intussen verkocht aan Michael Simon de Normier, de producent van “The Reader” naar het boek van Bernhard Schlink, met Ralph Fiennes en Kate Winslet.
Eva Braun duikt nog altijd op in films, in theaterstukken, in romans. Maar altijd in de dezelfde rollen of ze was het domme blondje of de vriendin van het monster of beiden. Met dit werk wilde de historica Heike B. Görtemaker komaf maken met deze beeldvorming over Eva Braun. In haar boek schudt de historica het bestaande beeld over Eva Braun grondig door elkaar. Eva Braun , leven met Hitler kan je dan ook beschouwen als de eerste wetenschappelijk onderbouwde biografie over Eva Braun- Hitlers geliefde. Eva Braun was geen 'arm schaap' (Hitlers eigen woorden nochtans), en ze was ook helemaal niet zo onwetend of onkundig op politiek vlak als men tot nu toe geloofde. Eva Braun was een zelfzekere, doelgerichte jonge vrouw die wist wat ze deed en vooral ook waarom ze iets deed. Tot dit besluit zul je als lezer van dit boek komen. Maar laat vooral duidelijk zijn zonder Hitler was Eva Braun onbeduidend, maar door haar krijg je een andere kijk op de figuur Hitler.
Heike Görtemaker heeft grondig werk gemaakt van de voorbereidingen mbt. dit boek. Ze heeft enkel geschreven op basis van wat er uit haar brononderzoek naar boven kwam. Geen gepsychologiseer, gefilosofeer. Haar meeste informatie haalde ze uit de verklaringen van de leden van de intieme kring van Hitler die de oorlog overleefd hadden. Al deze getrouwen werden ondervraagd in 1945 door Britse en Amerikaanse militairen. Natuurlijk wilden de meeste van hen hun eigen hachje redden en namen ze afstand van het regime en daarmee ook van Hitler en Eva Braun. Ze minimaliseerden natuurlijk ook hun eigen aandeel. De historica vergeleek hun inbreng met de memoires van bepaalde nazi-kopstukken en met ander gevonden bronnenmateriaal. Op deze manier bekwam ze relevante info waardoor er een ander beeld van Eva Braun ontstond.
Het boek is enorm toegankelijk geschreven en alzo ook voor een geschiedenisleek goed verstaanbaar. Wat mij betreft is dit boek een aanrader voor elkeen die de persoon Hitler en zijn entourage eens uit een andere hoek wil leren kennen.

Reacties op: Recensie Eva Braun