In de nieuwste roman van Tatiana de Rosnay neemt de schrijfster haar lezers mee naar Parijs. Meer bepaald Parijs tijdens het Tweede Keizerrijk (Napoleon III) in de tweede helft van de 19e eeuw. Baron Haussmann heeft de opdracht Parijs te moderniseren en vele oude wijken worden afgebroken, ondanks het hevige verzet van de bewoners, om plaats te maken voor brede avenues, parken en plantsoenen. Een van de getroffenen is Rose, een weduwe, zij wil de strijd aanbinden met de prefect en desnoods ook met de keizer zelf. Zij wil alles in het werk stellen om haar huis te behouden. Het huis waar haar overleden echtgenoot zo van hield, het huis dat haar geheim met zich meedraagt.
De schrijfster slaagt er prachtig in om de sfeer en de tijdsgeest van de 19de eeuw op te roepen. Je ziet het Parijs van toen met zijn bewoners als het waren tot leven komen. De schrijfster heeft dan ook aandacht voor de kleding , het taalgebruik, de gewoonten van deze periode. Het personage Rose is zeer goed uitgewerkt.
Het verhaal komt tot stand onder de vorm van brieven. Brieven die ze schrijft aan haar overleden echtgenoot, maar tevens zijn het brieven voor haarzelf. Door deze brieven krijg je als lezer een inzage in Rose zelf, haar leven, haar gedachten, haar droefenis, haar relatie met haar familie en buren.
“Het huis waar jij van hield” is een goed geschreven , mooie en sfeervolle roman. Kortom een pareltje.

Reacties op: Recensie Het huis waar jij van hieldBestel dit luisterboek voor  €15,15 bij

bestellen