Advertentie

Bij een oppervlakkige lezing, zou je 'De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren' een wat gewoner boek dan andere Murakami's kunnen nemen. Maar schijn bedriegt. Ook in dit boek speelt het magische, het irrationele dat Murakami kenmerkt weer een belangrijke rol.

De zoektocht van de hoofdpersoon naar het hoe en waarom van het verlies van zijn jeugdvrienden - en dan vooral het meisje 'Witje' als verbeelding van de mysterieuze vrouw - is de rode draad. Maar tegelijkertijd is het een zoektocht naar herinneringen die bepalend zijn voor iemands verdere leven.
De meester van de zoektocht naar herinneringen is natuurlijk (Nobelprijswinnaar) Patrick Modiano die van de herinnering het 'leitmotif' van al zijn werk heeft gemaakt. In De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren is niet zoals bij Modiano de sfeer bepalend voor de stijl, althans niet doorlopend.

Murakami kiest voor een realistischer stijl, hoewel dat niet ten koste gaat van de diepere lagen in zijn verhaal. Hij gebruikt daarvoor een mooi hulpmiddel als decor: de verwijzing naar de pianomuziek die 'Witje' speelde: 'Le mal du pays' van Liszt: Pelgrimsjaren. 'Het eerste jaar: Zwitserland.' Het is 'Melancholie zoals opgeroepen door de aanblik van een rustig landschap,' schrijft Murakami.

Na lezing blijft het gevoel - lang aanhoudend en sterk - dat in dit boek verbeelding en werkelijkheid, of noem gedachten en gebeurtenissen, ongemerkt in elkaar overlopen. Dat gevoegd bij de tot doorlezen verplichte stijl van Murakami maakt De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren tot een mooi, maar ook indringend boek.  

 

Reacties op: Zoektocht naar herinneringen

Bestel dit boek vanaf  €15,00 bij

bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Bestel dit ebook vanaf  €9,99 bij