Advertentie

Liesbeth Lagemaat en Martin Michael Driessen duiken samen diep in de belevingswereld van de bekende schilder Dante Gabriel Rossetti en zijn muze Elizabeth Siddal. Lizzie is daarmee meer dan een historisch verantwoorde weergave van wat er ooit tussen de hoofdpersonen is gebeurd. Op basis van de feitelijke informatie componeerden de twee onder de naam Eva Wanjek een portret waarin wanhoop en verlangen voelbaar worden. En ondertussen bedienen de hoofdpersonen zich rijkelijk van laudanum en pure opium. Middelen die zeker voor Elizabeth noodzakelijk lijken om het leven een beetje vol te houden. Want hoewel ze hartstochtelijk van Dante houdt, is er constant de onzekerheid en twijfel. Niet in de laatste plaats gevoed door het feit dat zij niet wordt gewaardeerd vanwege haar kwaliteiten als schilder maar omdat haar uiterlijk alom bewondering wekt.
Het ene moment kun je als lezer boos worden vanwege Lizzie’s destructieve reactie op haar omgeving; zij is met grote regelmaat extreem vals tegen Dante. Maar even later is er toch weer begrip en is het juist het handelen van Dante dat verbazing wekt. Zijn naïeve zoektocht naar opium en vooral het feit dat hij Charles Howell als vriend en als steun en toeverlaat blijft zien. De vriend met een overduidelijk eigen agenda, die hem jaren na de dood van Elizabeth aanspoort tot een wel erg opmerkelijke actie.
Met de persoonlijke aantekeningen van Elizabeth en de teksten eromheen die voor een groot deel vanuit het perspectief van Dante zijn geschreven, is Lizzie een boek waar je opmerkelijk veel tijd voor moet nemen. Tijd waarvan echter geen minuut verspilde tijd is.

Reacties op: Hartstocht en destructief gedrag

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het ebook bij Libris voor 17,99
Bestel het ebook bij Blz. voor 17,99
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders