Advertentie

Jane Raimy is een aardig ogende dertiger die succes oogst met haar eigen dagelijkse kook-programma op televisie. Haar succes dankt ze door haar van nature enthousiasme en spontaniteit. Alhoewel ze in de loop der jaren veel moeite heeft met haar nieuwe manager Palmer; hij ziet in Jane een product en heeft alleen maar oog voor de kijkcijfers. Samen met haar toegewijde assistente Linda probeert Jane het roer om te gooien en weer spontaniteit in het programma te brengen.

De onlangs vrijgelaten psychopaat Jerry Lauper ziet al zappend zijn droomvrouw in Jane voorbijkomen op televisie. Gesteund door de woorden in zijn lijfboek “De kracht van opbouwende gedachten” is hij ervan overtuigd dat Jane en hij voor elkaar gemaakt zijn. Jerry zet alles op alles om haar voor hem alleen te krijgen.

Om in zijn dagelijks onderhoud te voorzien spant hij samen met zijn neef Carl. Ze wonen in het huis van de Italiaanse maffia in ruil voor diverse incasso-zaakjes en om nog meer geld te genereren overvallen ze samen Aziatische supermarkten. Elk met hun eigen doel; Carl om zijn vriendin Terri-Lynn te behagen en Jerry om zijn muze Jane te veroveren. Uiteindelijk lukt het Jerry om een uitzending van Dame Blanche bij te wonen en begeeft hij zich in de wereld van Jane. Lieve, ietwat naïeve Jane vindt Jerry maar een rare snuiter maar ze gelooft in de goedheid van mensen en daardoor geeft ze Jerry onbewust toegang tot haar leven. Gelukkig zijn daar haar stoere opa en inspecteur Evan met zijn prachtige blauwe ogen om haar te beschermen.

Bepaalde personages in Dame Blanche doen je sterk denken aan de film Flodder. Met name de twee neven Jerry met zijn bloemetjesblouse (Kees Flodder) en de wat stoerdere en gehaaide Carl (Johnny Flodder).
Evenals in de film houden de neven zich bezig met duistere, criminele praktijken en belanden ze in benarde situaties. Toch weten ze zich op het nippertje elke keer weer te redden, onbewust van de puinhopen die ze achter zich laten. Zelfs zus Kees Flodder (Tatjana) komt in het boek voor in de rol van het liefje van Carl; Terri-Lynn.

De schrijfstijl van Elvin Post is prettig. Geen onnodige lange zinnen of moeilijk taalgebruik. Opmerkelijk is wel dat in een hoofdstuk meerdere personages en situaties voorbijkomen; dat is even schakelen voor de lezer. Helaas staan er in de eerste druk onnodig veel oneffenheden zoals geen logica in de tijdlijn, niet kloppende tijden, verwisseling van namen. In een tweede druk zal dit wellicht niet meer voorkomen.

Ondanks dat de plot niet verrassend is heeft het verhaal voldoende spanning en zit de vaart er goed in. De situaties vloeien vlot in elkaar over en je blijft doorlezen. Je kunt het einde voorspellen maar toch blijf je hoop houden op een andere wending. De aandacht verslapt niet.

Dame Blanche, vernoemd naar het kookprogramma van Jane, is een vlot leesbaar boek met een Amerikaans tintje. Niet, zoals op de aansprekende cover staat vermeld, literaire thriller maar meer in de benaming van sensatieroman. Aangenaam leesplezier! **** (mijn oordeel in de Crimezone leesclub; 7,5)

Reacties op: Koken, tv-ster en een psychopaat; een spannende combinatie!

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 43,45
Bestel het boek bij Blz. vanaf 43,45
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Bestel dit ebook vanaf  €9,99 bij