Advertentie
    Jan Koster Club van Tien

De Nederlander Adrian Stone, een pseudoniem, heeft een behoorlijke reputatie opgebouwd als auteur van meerdere goed ontvangen en hooggewaardeerde fantasyboeken. De klauw is het eerste deel van een nieuwe reeks, Magycker.

Marit en Auric zijn wezen die afkomstig zijn van het eiland Aimerey, een eiland waar Magyckers de dienst uitmaken. Magyckers zijn magiërs die van hun vaardigheid een commerciële onderneming hebben gemaakt. Zij verkopen hun eenmalig te gebruiken spreuken aan de hoogste bieder. Het mes snijdt aan twee kanten. Enerzijds kan de hoogste bieder er zijn voordeel mee doen, niet in het minst in economische zin, en verschaft zich de mogelijkheid daarmee zijn concurrentiepositie almaar te verstevigen. Jaloezie en broodnijd zijn daarvan het gevolg. Anderzijds levert het de Magyckers grote rijkdom op.

Zoals in de echte wereld macht veelal corrumpeert, resulteert die machtige positie van de Magyckers ook op Aimerey tot misbruik daarvan. Onvrijwillige bedienden worden op Aimerey honds behandeld en als de heren hun pleziertjes hebben gehad worden ze afgedankt. Ook Marit is hiervan slachtoffer geworden. Zij is van het eiland verhuisd, samen met Auric, maar niet dan nadat hun geheugen is gewist.

Als er in hun directe omgeving een voorval plaatsvindt dat uitmondt in een bedreigende situatie voor het tweetal wordt die dreiging plotsklaps teniet gedaan. Hoe en door wie is vooralsnog een raadsel. Heeft één van de twee onvermoede krachten, of hebben zij hulp gehad van de vreemdeling Eamon, die zich uit het niets opwerpt als hun beschermheer? Hoe dan ook, zij moeten vluchten en het drietal begint aan een avontuurlijke en gevaarlijke reis waarin ze veel over zichzelf ontdekken.

De klauw is een boeiend verhaal dat nergens verslapt en dat in een aangenaam tempo wordt gebracht. Ondanks de vele gebeurtenissen en het hoge tempo waarin de hoofdpersonages de wereld doorkruisen heeft De klauw nergens last van gejaagdheid, een gevaar dat bij dit soort verhalen altijd op de loer ligt.
Het taalgebruik is wel tamelijk eenvoudig, het past echter goed bij de jonge leeftijd van de hoofdpersonen.

Het verhaal is op zichzelf niet heel verrassend, een persoon die onvermoede magische kwaliteiten bezit is niet nieuw, doch de manier waarop die vaardigheid wordt verkregen is dat dan weer wel. De magische elementen blijven beperkt tot spreuken en hoewel dat in het huidige tijdsbestek saai en beperkt lijkt, weet Adrian Stone genoeg spektakel in het verhaal te verwerken door het gebruik van die spreuken.

Het is wel jammer dat er weinig aandacht is voor het inkleuren van de personages, omgevingen en landschappen. Het zou de personen meer kleur en reliëf geven als er meer aandacht zou zijn gegeven aan details als haarkleur en –lengte, lichaamsbouw en andere karakteristieken. Hetzelfde geldt voor de landschappen en de omgeving. Door het gebrek aan inkleuring blijft het geheel daardoor helaas nogal vlak.

Ondanks die paar minpuntjes kan gerust worden geconcludeerd dat Adrian Stone met De klauw een overtuigende start heeft gemaakt van een nieuwe serie. Het maakt zeer nieuwsgierig naar het vervolg.

Reacties op: Gegrepen door de klauw

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 19,99 Bestel het ebook bij Libris voor 9,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 19,99 Bestel het ebook bij Blz. voor 9,99
bestellen
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Bestel dit ebook voor  €9,99 bij

bestellen

Of vind de goedkoopste ebookaanbiederBestel dit luisterboek voor  €12,99 bij

bestellen