Advertentie
    Jan Koster Club van Tien

Een boek dat door de redactie van de Detective en thrillergids is uitgeroepen tot beste thriller van het jaar zorgt voor hooggespannen verwachtingen. De winnende boeken uit voorgaande jaren waren in het algemeen erg goede thrillers. Het meisje in de trein, het debuut van Paula Hawkins, maakt die verwachting in het geheel niet waar. Ondanks dat die verwachtingen al waren getemperd door de gemengde waarderingen en door het gegeven dat de auteur wegens gebrek aan succes is gestopt met het onder pseudoniem schrijven van chicklit.

Rachel zit dagelijks in een forensentrein naar Londen. Deze stopt dagelijks onder andere voor een rij huizen waar Rachel, zo blijkt later, zelf heeft gewoond. Tijdens die stop fantaseert zij over wat zich achter de facades kan afspelen. De bewoners van een bepaalde woning geeft zij de meeste aandacht en zij verzint voor hen namen en een mogelijke invulling van hun leven.
Op een zekere dag wordt de vrouw uit die woning als vermist opgegeven. Rachel herinnert zich de dag van de vermissing nog, zij denkt dat zij een en ander heeft gezien. Deze herinneringen zijn onduidelijk, maar zijn voor haar wel aanleiding om zich met het onderzoek te bemoeien en met de levens van de bij de vermiste vrouw betrokken personen.

Haar hulp werkt vooral averechts en vertragend. Door haar alcoholverslaving en haar psychische stoornissen geeft zij de politie verkeerde informatie, beschuldigt min of meer lukraak mogelijke verdachten en belemmert het onderzoek enorm. Gaandeweg blijkt tevens dat haar leven verknoopt is met dat van sommige buurtbewoners, onder wie haar ex-man en zijn nieuwe vrouw, wat haar betrouwbaarheid geen goed doet.

Het meisje in de trein is als geheel net zo onbetrouwbaar en misleidend als de voornaamste hoofdpersoon Rachel. Zij lijdt aan waandenkbeelden die worden versterkt door haar alcoholisme, zij is een stalker die het leven van anderen zuur maakt, zij is niet op weg naar haar werk maar houdt de schijn op, zij is ontslagen wegens disfunctioneren als gevolg van haar alcoholisme. Kortom: een loepzuivere onbetrouwbare verteller.

De titel is misleidend. Rachel is dik in de dertig, heeft een mislukt huwelijk achter de rug, is verslaafd, heeft een mislukte kinderwens en beliegt en bedriegt iedereen om haar heen. Zo iemand met droge ogen een meisje noemen is idioot. Had het dan liever Het zeikwijf in de lorum genoemd, of De psychopaat in een fantasiewereld, dat zou de inhoud meer recht hebben gedaan.
Het is geen thriller. Er komt een misdaad in voor, maar niet elk boek waar een misdaad in voorkomt is een thriller. Het belangrijkste kenmerk van een thriller, de spanning, ontbreekt volkomen. Sterker nog, de mogelijke dader is op een kwart van het boek al niet te missen.
Wat wel overheerst is het relationele gezanik. Mislukte huwelijken, overspel, jaloezie, al dan niet gelukte kinderwensen doordesemen het boek dat daardoor meer lijkt op een slecht geschreven chicklit dan op een thriller.

De personages roepen geen enkele sympathie op. Enige identificatie met een hoofd- of bijrolspeler is wel zo prettig, maar die mogelijkheid biedt dit boek niet. Het lijken eerder marionetten dan mensen van vlees en bloed. Zelfs een baby heeft meer overeenkomsten met een lappenpop dan met een klein menselijk wezen.
En dan het tempo. Het verhaal strompelt voort met het tempo van een boemeltreintje dat last heeft van wisselstoringen.

Is er dan niets goed aan dit boek? Ja, de vorm. Hoewel niet geheel vernieuwend is de afwisseling van perspectief tussen drie vrouwen die in mindere of meerdere mate onbetrouwbare vertellers zijn heel aardig.

Zoals gezegd een enorme tegenvaller. Als dit de beste thriller zou zijn dan moet het genre voor het ergste vrezen. Gelukkig is dat niet terecht, er zijn genoeg betere thrillers verschenen die het genre voldoende perspectief bieden. Het zegt meer over editie 2015 van de Detective & thrillergids van Vrij Nederland waarover ik al eerder mijn bedenkingen heb geuit dan over het genre.

Reacties op: Wat een tegenvaller!

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 13,50
Bestel het boek bij Blz. vanaf 13,50
bestellen
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Bestel dit ebook voor  €9,99 bij

bestellen

Of vind de goedkoopste ebookaanbiederBestel dit luisterboek voor  €16,99 bij

bestellen