Advertentie
    Janneke van Geertruy Genreclub

Hoe denk jij dat onze toekomst eruit ziet? Als er overal om je heen artificial intelligence in gebruik is en er eigenlijk niet meer van je verwacht wordt dat je zelf moet nadenken? Dat is de toekomst van Peter. Artificial intelligence is alomtegenwoordig en helpt je met alles. Nadenken of je iets wil kopen? Dat is niet nodig, TheShop zorgt ervoor dat je het krijgt voordat je weet dat je het wil hebben. De perfecte partner wordt op basis van algoritmes voor je gevonden en betalen doe je doormiddel van een kus.

Maar toch is het niet perfect. Peter weet dat want hij ontvangt een bestelling die hij helemaal niet wil. Hij helpt robots met problemen: een schrijversrobot met writersblock, een vechtrobot met ptss en een drone met hoogtevrees. Peter ziet in dat de wereld niet perfect is en ontpopt zich als een ware antiheld.

De Duitse Uwe-Kling is niet bang voor het gebruik van satire en zet met regelmaat een hak met de geschiedenis van Duitsland. Een musical over de liefde van Adolf Hitler en Eva Braun? Uiteraard, het kan en Ado en Eva zijn geboren. Daarnaast weet hij feilloos de vinger te leggen op angsten die men heeft voor de toekomst. Wat als AI overal aanwezig is? Wat als er een robot president wordt?

De personages van Uwe-Kling zijn sympathiek en hatelijk te noemen. Het kost je weinig moeite om Peter in je hart te sluiten maar ook een enorme hekel te krijgen aan Martyn: een ander personage die je ook als antagonist kan zien.

Uwe-Kling heeft een boeiende schrijfstijl, kort en bondig waardoor je lekker door kan lezen. Daarnaast heeft hij geen moeite met wisselen tussen verhaal en aanvullende blokken in zwarte pagina;s die op diverse plekken aangehaald worden in de verhalen. Een briljant stukje schrijfwerk.

Qualityland was een geweldig avontuur en een kijkje in een bizarre toekomst die best wel eens goed mogelijk zou kunnen zijn: Uwe-Kling legt de vinger op de zere plek en laat de angst van de mens werkelijkeid worden.

Reacties op: Een kijkje in een bizarre toekomst die best wel eens werkelijkheid kan worden

22
QualityLand - Marc-Uwe Kling
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het e-book € 14,99
E-book prijsvergelijker