Mijn vrouw is helemaal gek van de boeken van Helen Vreeswijk. Ik heb twee recentere boeken van haar gelezen, namelijk De kick en Promille en die vond ik persoonlijk erg goed. Ik besloot om een ouder boek te gaan lezen en heb uiteindelijk gekozen voor Eerwraak.

De personages
De personages zijn goed uitgewerkt, vooral de cultuur van beide personages is goed en waarheidsgetrouw uitgewerkt, iets wat wel heel belangrijk is in een dergelijk verhaal.

Ik had persoonlijk het meeste met Letiva, vooral door de omstandigheden waarin ze moest leven en daardoor eigenlijk geen eigen keuzes kon maken.

Helen Vreeswijk weet de personages zo op papier te zetten dat je ook daadwerkelijk met ze gaat meeleven en dat ze ook geloofwaardig op je overkomen. Hierdoor leest het verhaal prettig, zonder dat je jezelf gaat storen aan ongeloofwaardige personages.

Het verhaal
Het verhaal zit goed in elkaar en komt heel geloofwaardig over. Dit komt mede doordat Vreeswijk zaken beschrijft die ze tegenkwam toen ze nog voor de recherche werkte. Door de vlotte schrijfstijl bleef ik pagina naar pagina omslaan om te weten te komen hoe het verhaal zou aflopen. Het boek confronteerde me met de harde werkelijkheid én dat dit soort zaken ook daadwerkelijk voorkomen.

Qua verhaal vond ik het persoonlijk weinig origineel. Ik heb redelijk wat over eerwraak gelezen, gehoord of gezien en het verhaal komt wel als een "standaard verhaal" over. Dat ik het verhaal niet origineel vind, wil zeker niet zeggen dat ik het geen goed verhaal vond, want het verhaal is wel zo geschreven dat je meeleeft met de personages.

Conclusie
Eerwraak is een confronterend boek die de grote verschillen tussen twee culturen goed beschrijft en je blijft boeien tot de laatste pagina. Het is schrijnend om te lezen hoe ver de Afghaanse familie in dit boek gaat om de eer van de familie hoog te houden. Ik vond het zelf bijna onwerkelijk en kan me ook gewoon niet voorstellen dat dit in het echt ook gebeurd. Helaas is het de harde waarheid.

Helen Vreeswijk heeft een vlotte schrijfstijl, waardoor het boek makkelijk wegleest en ik het binnen no-time uit had gelezen. Ik ga zeker nog meer boeken van haar lezen, want ik ben wel benieuwd of ze ook écht de diepte in durft te gaan met onderwerpen, iets wat ik in dit boek een beetje miste en in De kick en Promille wel goed vond terugkomen.

Ik geef het boek 3*.

Reacties op: Aangrijpend, maar niet speciaal

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 15,00 Bestel het ebook bij Libris voor 11,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 15,00 Bestel het ebook bij Blz. voor 11,99
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders