Dit boek was net zo spannend als Het Mes dat Niet Wijkt. Net zoals Todd en Viola, raak je langzaam gewend aan het leventje in Nieuw Prentissoord. Viola heeft het niet eens zo slecht, behalve dat ze zich heel erg veel zorgen maakt om Todd. Maar Todd moet de ergste dingen doen! Opeens ziet hij heel veel Spakkels bij elkaar, maar hij moet ze behandelen als beesten! Erger nog. Maar langzaam voel je hem veranderen. Hij blijft Todd, maar hij krijgt minder gevoel. Het moet van Prentiss, dus hij doet het. Wat ik wel fijn vond is dat hij opnieuw een band kreeg met een dier, in dit geval een paard. Ik ben nog steeds kapot van Manchee, maar dit paard is een goede vervangster!

Dit boek wordt vanuit twee perspectieven geschreven, namelijk dat van Viola en dat van Todd. Dat is in dit boek ook echt nodig, aangezien ze het grootste deel gescheiden zijn. Wat heel erg grappig is, is dat de perspectieven in verschillende lettertypen zijn geschreven! Dat van Todd blijft gewoon het lettertype waarin het eerste boek ook geschreven was, maar dat van Viola is iets strakker. Dat is heel erg handig, maar Viola en Todd hebben zo een andere manier van denken, dat het verschil redelijk te merken is. Todd is nog steeds analfabetisch, en scheldt nog steeds zoveel als eerst! :)
Het boek was ondanks de spanning en een paar gruwelijkheden ook grappig. Hoe Todd maar Burgemeester blijft denken, terwijl Prentiss nu een President is, bijvoorbeeld. Prentiss hoort dat de hele tijd in Todds Herrie en verbetert hem de hele tijd. Ook wordt de band tussen Davy en Todd hechter, dus ook zij maken af en toe een soort van grappen.

Het einde was niet zo verschrikkelijk als het einde van het eerste boek, want hier is het einde een keuze van Todd. Een verschrikkelijke keuze, dat wel. Maar ik begrijp Todd, want als hij het niet deed, zou heel Nieuw Prentissoord vernietigd worden, misschien wel erger! Het deel vlak vóór het einde was wel afschuwelijk. Het je-krijgt-er-tanen-van-in-je-ogen afschuwelijk. Geen spoilers…

Ik weet niet meer zo goed wat ik moet zeggen… Deze boeken zijn zo anders dan andere boeken! Je wordt meegesleurd in een superspannend verhaal. En de serie is echt niet alleen voor Young Adults. De boeken zijn net zo spannend voor volwassenen! Zo heb ik het eerste boek pas geleden aan mijn oma uitgeleend… :) Echte aanraders!

Lees meer van mijn recensies op https://rabbitbookz.wordpress.com/

Reacties op: Het Donkere Paradijs - Patrick Ness

Bestel dit ebook vanaf  €6,99 bij