Advertentie
    Joke D. Genreclub

‘Elvis en Jones’ is het debuut van Nederlanders Marie-Claire Witlox, actrice en haar man Jeroen van Koningsbrugge, acteur en zanger. Komend najaar wordt hij waarschijnlijk ook in Vlaanderen wereldberoemd want dan zal hij in de jury van De slimste mens ter wereld zetelen. Naast elkaars betere helft zijn ze ook ouders van een zoon en dochter. Het vele voorlezen voor hen inspireerde: Witlox volgde een schrijverscursus waarna het koppel samen dit verhaal bedacht. Het staat erg dicht bij hun echte gezinsleven. Deels zijn de karakters van de hoofdpersonages gebaseerd op dat van hun kroost net als de namen - Elvis en Jones zijn de tweede namen van hun kinderen – en het verhaal speelt zich af in de buurt waar ze ook echt wonen. De spannende speurtocht is het fictieve sausje.

Het verhaal gaat over broer en zus, Elvis en Jones. In hun huis in Amsterdam vinden ze in een verborgen gat in de muur een oude doos. In die zit een brief uit 1967, geschreven door Hannah, 11 jaar, die er op dat moment woont. Hannah en haar broer Otto hebben een speurtocht gemaakt in de hoop dat volgende bewoners deze zouden vinden. De speurtocht door Amsterdam begint en blijkt zelfs niet geheel ongevaarlijk…

Het onderwerp is goed gekozen voor de doelgroep want wie wil er nou niet zo’n vondst doen én het is niet onvoorstelbaar dat zoiets echt kan gebeuren. De hoofdstukken zijn niet te lang en worden door een witruimte nog eens onderverdeeld in stukken van ongeveer één bladzijde. Daardoor is dit een ideaal voorleesboek. Door de vele dialogen kan het ook heel goed ingezet worden voor toneellezen of drama in de klas. Het onderwerp van een speurtocht is niet nieuw maar wél heel populair bij deze leeftijdsgroep én het zit in een heel hedendaags jasje. Leuk, echter stoort het dat een tienjarige een gsm bezit. Realistisch is dat wel maar het promoten is onnodig. Het is duidelijk dat de auteurs dicht bij de leefwereld staan van de jonge lezers. Ze weten heel goed wat deze kinderen spannend en leuk vinden. De taal is eenvoudig en er is veel actie wat het tempo ten goede komt.

De tekeningen van Kim White – een jeugdvriendin van Witlox – vormen een mooie aanvulling bij het verhaal. Vooral de gekleurde plattegrond helemaal vooraan en een doorsnede van het huis van Elvis & Jones en dat van de buurvrouw achteraan, zijn niet alleen nuttig maar ook mooi om te zien.De cover is erg aantrekkelijk en heel geschikt om voor en na het lezen de details te zoeken en te bespreken.

Dit boek zal kinderen zeker aanspreken en misschien inspireren tot actie. Want wat is er leuker dan achteraf zelf een speurtocht in elkaar te flansen?


Reacties op: Inspirerende speurtocht

8
Elvis & Jones - Jeroen van Koningsbrugge Marie-Claire Witlox
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 16,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker