Advertentie

Johan Andersen debuteert met Dodenstoel als auteur.

Dodenstoel begint met de vondst van twee lijken: een man hangt vastgebonden aan een touw in de woonkamer, met zijn keel doorgesneden. Een vrouw ligt naakt op bed met diverse steekwonden. In de kledingkast zit een getuige die alles heeft zien gebeuren.

Voor inspecteur Neli Panka en haar team begint de zoektocht naar de dader. Hierbij wordt zij, tegen haar wil, bijgestaan door Eugène Hamer, ex-commando en nu adviseur van defensie. De samenwerking tussen beiden begint hierdoor verre van soepel. Samen zullen zij echter een netwerk van mensensmokkel en drugshandel moeten oprollen. Neli en Hamer hebben de mogelijkheid om in toekomstige boeken uit te groeien tot publiekslievelingen. Hamer moet dan wel wat gezonder gaan eten, want met zijn dagelijkse dieet van hamburgers zal hij vermoedelijk niet heel oud worden!

Doordat Andersen gebruikmaakt van perspectiefwisselingen krijg je als lezer inside information over het beeld dat Neli en Hamer van elkaar hebben. Én je beschikt hierdoor over meer onderzoeksinformatie dan de personages zelf. Dat maakt het verhaal boeiend, want welke informatie delen zij wel en niet met elkaar? Positief is ook dat de schrijfstijl van Andersen in het algemeen prettig is en ervoor zorgt dat het boek makkelijk weg leest.

Negatief is dat je al vrij snel in het verhaal een vermoeden hebt wie de dader zou kunnen zijn. Telkens weer worden er hints gegeven die door de hoofdpersonen niet worden opgepikt. Frustrerend! En jammer genoeg volgt er geen plotwending die je als lezer volledig op het verkeerde been zet. Bovendien heeft Andersen ervoor gekozen om zijn boek op te splitsen in een aantal delen. Daardoor verdwijnen de weinige verrassingselementen die er nog zijn. Bij een nieuw deel weet je immers dat er weer iets (spannends) gaat gebeuren.

Er zijn zeker verbeterpunten, maar Dodenstoel biedt perspectief voor toekomstige boeken van Andersen.

Reacties op: Dodenstoel biedt perspectief voor toekomstige boeken van Andersen

64
Dodenstoel - Johan Andersen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99 Bestel het e-book € 13,99
E-book prijsvergelijker