Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Boeiende en interessante post-oorlogsthriller

Kees van Duyn 03 juli 2019 Hebban Recensent
De Britse auteur Tony Schumacher heeft een veelzijdige carrière achter de rug. Voordat hij auteur werd, was hij bouwvakker, agent, acteur, stand-upcomedian en maakte films voor de BBC Politics Show. Hoewel het altijd al een droom van hem was, begon hij pas op zijn zesenveertigste met schrijven. Harper Collins bood hem een kans die hij met beide handen aangreep. Zijn debuutthriller Tijden van duisternis verscheen begin 2017 en anderhalf jaar later werd De Britse leeuw uitgegeven. Beide boeken zijn goed ontvangen. An army of one is de derde uit de serie, maar is nog niet in het Nederlands vertaald.

Het is 1946 en omdat nazi-Duitsland de oorlog heeft gewonnen gaat Groot-Brittannië gebukt onder het nieuwe regime. Voormalig oorlogsheld en politieman John Rossett werkt, min of meer onvrijwillig, voor de SS. Een voorval heeft hem bijna het leven gekost en van de wonden die hij daarbij opliep is hij nog aan het herstellen. Ernst Koehler, zijn meerdere en vriend, heeft besloten hier dit incident te verzwijgen. Dan worden de vrouw en dochter van Koehler ontvoerd en de enige die hem kan helpen hen te bevrijden is Rossett. Maar daarvoor moet Rossett wel eerst de Joodse wetenschapper Ruth Hartz zien te vinden. Zij is de sleutel voor de productie van een belangrijk wapen en Koehler en Rossett zijn niet de enigen die naar haar op zoek zijn.

In De Britse leeuw gaat Schumacher opnieuw uit van het wel heel bijzondere en interessante gegeven dat Duitsland de Tweede Wereldoorlog gewonnen heeft. Voor de lezer betekent dit een omschakeling van gedachten, want iedereen weet immers dat deze fictieve situatie zich in werkelijkheid niet heeft voorgedaan. Dit omdenken lever overigens geen enkel probleem op, dat gaat in feite spelenderwijs. Wat nog wel eens lastig kan zijn, is dat het verhaal verdergaat waar het in Tijden van duisternis gebleven is. Wie niets van de voorgeschiedenis wil missen, en dat is aan te raden, doet er dus goed aan de serie op volgorde te lezen.

Het vlotte en daardoor goed te lezen en te volgen verhaal boeit vanaf het begin. Het maakt al snel dat je nieuwsgierig wordt en heeft in het begin al een aantal spannendere momenten. Gedurende de plot wint het verhaal steeds meer aan kracht, heeft het steeds meer plotwendingen en neemt het spanningsveld zienderogen toe. Dat geldt, vooral als het verhaal voor tweederde gevorderd is, eveneens voor het tempo. In feite is De Britse leeuw een post-oorlogsverhaal, maar dat houdt niet in dat de omstandigheden vredig en goed zijn. De Britten worden nog onderdrukt, wat er eigenlijk op neerkomt dat het nog gewoon bezet is. Het is dus niet zo heel erg vreemd dat het verhaal actie heeft en dat er gewelddadige momenten in voorkomen. De auteur weet deze echter uitstekend te doseren, zodat al dat geweld niet de overhand heeft.

De personages Koehler en Rossett zijn niet de meest vredelievende in het verhaal, maar toch weet de auteur ze dusdanig neer te zetten dat de lezer toch wel enige sympathie voor hen kan opbrengen. Ook enkele anderen laten zich niet onbetuigd en weten de lezer zowel aangenaam als onaangenaam te verrassen. Dat maakt al deze karakters juist zo interessant en niet eendimensionaal. In zijn dankwoord kaart de auteur het Amerikaanse Manhattan Project nog even kort aan en het doel hiervan heeft hij in geringe mate, en op zijn eigen vrije manier, in zijn verhaal verwerkt.

Met De Britse leeuw heeft Schumacher zonder meer een boeiende en interessante oorlogsthriller geschreven met een interessant en origineel uitgangspunt. Het maakt in ieder geval nieuwsgierig naar de andere boeken uit de serie.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kees van Duyn

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.