Jasmijn Bakker heeft 'Juf Beul' geïllustreerd, dat vind ik erg bijzonder, want ze is dertien jaar oud! Dat vind ik een bijzondere vermelding waard en we hebben vol bewondering naar haar illustraties gekeken. De auteur heet Annemarie Jongbloed, ze heeft meer kinderboeken geschreven en ze is tekstschrijver. De presentatie van 'Juf Beul' vond plaats in het Historisch Museum te Haarlem.

'Juf Beul' gaat over een zomerschool, een school die kinderen met een (taal)achterstand in de zomervakantie kunnen volgen. We volgen in hoofdzaak de leerlingen Sam en Fatima, maar ook Eline, Tom en Jozef volgen de zomerschool. De juf verteld dat ze in een vorig leven beul was, dit heeft ze gedroomd. Vanaf dat moment noemen de kinderen haar Juf Beul. De kinderen krijgen les over rasphuizen, de V.O.C, handel in specerijen, schandpaal, de tegenstelling tussen arm en rijk, allen kenmerkend voor de Gouden Eeuw. Het thema Gouden Eeuw van de zomerschool wordt afgesloten met een groot feest. Er zijn kraampjes en er wordt bier geschonken. De kinderen dragen kleding uit die tijd en houden een voordracht over wat ze geleerd hebben. Dan pas komen ze erachter dat de vriend van Juf wel heel erg goed toneel kan spelen!

Niet alleen steken de lezertjes ongemerkt iets op van de Gouden Eeuw tijdens het lezen van dit leuke boek. Ook wordt er aandacht besteed aan kinderen die niet mee kunnen komen en soms wat extra aandacht nodig hebben. Sam heeft een taalprobleem, ze kan soms niet op een woord komen en mag het dan omschrijven. Fatima heeft moeite met lezen, maar heeft zo'n mooie stem. Jozef spelt moeilijk en gebruikt een spellingskaart.

'Juf Beul', hardcover, 2014 Levendig Uitgever .

/Lmcmr

Reacties op: Juf Beul, Gouden Eeuw 7+

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 8,95
Bestel het boek bij Blz. vanaf 8,95
bestellen
bestellen
bestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders