Advertentie

De Bijenkonigin - Cristina Carboni.
.
Margherita Senes is bijenhoedster. Zij maakt de honing die de bijen haar schenken. Veel van haar kennis draagt ze over op haar ‘kleindochter’ Angelica Seles.
In dit verhaal begint elk hoofdstuk met een cursief, een titel-tekst, waarin een bepaald soort honing wordt genoemd en waarin wordt beschreven welk effect het op de mens kan hebben. De inhoud van het hoofdstuk dat volgt, klopt óngeveer’ met deze beschrijving.
Angelica is als kind vaak alleen, omdat haar moeder Maria geld moet verdienen. Maar ze kan altijd terecht bij ‘Jaja’ (Margherita). Op een keer rent Angelica in paniek naar Jaja toe, de zwerm bijen waar ze mee bezig is, valt Angelica niet aan, opent zich naar haar en ‘beschermt’ haar. Jaja weet dan zeker: dit is de nieuwe Bijenhoedster.
Angelica doet een agrarische opleiding, universiteit, specialisatie en master. En overal is zij degene die voor de bijenkasten, de bijenvolken mag zorgen.
In de Proloog staat:
Margherita Senes: “ze is er klaar voor
nu kan ze het doen
omdat ze het in haar hart zo voelt.”
Angelica erft de hele nalatenschap van Margherita, terwijl ze tot dan toe rusteloos over de wereld zwierf als bijen-expert. Kan ze zich settelen in Abbadulche een dorp op Cagliari, een klein eilandje bij Sardinië.
Ook haar oude jeugdliefde Nicola Grimaldi is na een zeer succesvolle baan rusteloos de wereldzeeën over gevaren. Hij wordt door zijn broer gevraagd terug te komen in verband met drastische bouwplannen voor Abbadulche.
Op dat moment weet je als lezer zo ongeveer hoe het zit met de erfenis die Jaja heeft achter gelaten.
Angelica vindt het Honingschrift van Jaja, met veel tips ook over recepten om diverse kwalen te genezen. Er spelen allerlei verwikkelingen rond het geërfde landhuis, maar Angelica is vast besloten (met hulp van de vrouwen om haar heen) haar grond niet te verliezen aan een ‘bouwproject’!
Angelica is veranderd sinds ze weer in Abbadulche woont; Zonnebloemhoning opent het hart!
Tante Mirella komt honing kopen, dan besluit Angelica zelf honing te gaan ‘draaien’. Samen met de andere vrouwenlaat ze oude ambachten weer tot leven komen.
De spanning loopt hoog op als de broer van haar jeugdliefde het bouwproject wil realiseren aan de kust, ten koste van de oorspronkelijke begroeiing en flora, daar waar haar bijen honing verzamelen.
Wie steunen haar in de strijd, wie zijn haar echte vrienden?
Een onderhoudende feel-good story, leuk om te lezen

Reacties op: Dit verhaal leest als Sardijnse amberkruidhoning, het geeft harmonie en kracht

41
De bijenkoningin - Cristina Caboni
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker