Advertentie

In ‘Een vriend voor de schemering’ zijn de drie de personages op zoek naar liefde en op zoek naar een waar leven. Wouter, een Nederlandse dichter in Parijs én Heste, een jonge Zeeuwse weduwe die een zeekasteel bewoont, spinnen dromen rondom Bahri, een avonturier uit Algerije.

‘Een vriend voor de schemering’ verenigt twee tegengestelde vormen van liefde in zich. Het eerste deel dat in Parijs speelt, gaat over puur lichamelijke, zakelijke seks en lust. Romantische liefde komt er niet bij kijken. Wouter is daarmee niet tevreden. Hij koestert een ideaalbeeld van Bahri en wil dat verwezenlijkt zien. Ook al weet hij dat Bahri op vrouwen valt en hem onherroepelijk zal verlaten. In het tweede en derde deel komt de romantische liefde wel aan de orde, maar die is nog steeds onbereikbaar. Heste’s poging die te bereiken door haar lichaam te geven is tot mislukken gedoemd.

De romantiek zit ook in het feit dat Wouter en Heste allebei hun droomversie van Bahri hebben. Bahri’s gedachten hebben echter met hen weinig te maken. Zo ontstaat er een boeiend portret van drie mensen met hun eigen levenswijzen en dromen, wier leven even aan elkaar raakt. Maar uiteindelijk slaat de realiteit toe en moet ieder zijn eigen weg gaan.

De roman zit goed in elkaar en is op het tweede deel na met vaart geschreven. Er zitten mooie spiegelingen in het verhaal. Het boek sleurt de lezer mee naar de wrede zelfkant en naar het verstilde platteland. Je vraagt je af waarom Warren niet later in zijn leven alsnog geprobeerd heeft dit werk uit te geven.

Reacties op: Een onmogelijke liefde