Advertentie

Neal Stephenson is een geweldige en originele schrijver. Nadat ik door Seveneves omver was geblazen, gebeurde me hetzelfde bij Cryptonomicon.

In a nutshell:

Het verhaal speelt zich deels af tijdens WO2 en deels in de huidige tijd. We volgen militairen en cryptohelden (o.a. Alan Turing) in het verleden en hun kleinkinderen in het heden, waarbij de voorvaderen (verhipte weinig vrouwen helaas) in een kat-enmuisspel verwikkeld zijn om versleutelde berichten van de vijand te onderscheppen en te ontcijferen. Hun kleinkinderen doen hetzelfde in het internettijdperk - zonder oorlog maar wel met vijanden. Het gaat daarbij zeker niet alleen in het kraken van de code, maar haast nog meer om de psychologische mindfucks en -spelletjes.

Neal Stephenson is niet benauwd om formules in zijn boek op te nemen. De formules en andere nerddingen die ik niet helemaal snapte (of er geen moeite voor nam) sloeg ik over en las dan alleen boeiende en begrijpelijke teksten die de schrijver erdoorheen weefde.

Wat Neal Stephenson er zelf over zei toen hij een vraag op een persconferentie daarover beantwoordde:
"Crypto is math, which is the least likely subject for a novel that's going to achieve any kind of mass popularity. Occasionaly, I just feel this impulse to write something that's very weird. And it seemed that writing a novel with math at the center of it was a good way to relieve that impulse. And it's important: it's obscure, and it's hard to understand, but I just thought it was worth taking a crack of it."

Dat boek, van zo’n 1275 pagina’s, werd tegen de regels in, een prijzenwinnaar en een New York Times bestseller.

Het boek is vlot geschreven, vaak komisch en retespannend. Laat je dus niet afschrikken door een paar formules; ook zonder die te begrijpen is het boek zeer de moeite waard.

Reacties op: Fenomenaal!

4
Cryptonomicon - neal stephenson
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker