Advertentie

De dertigjarige Jacomijn woont met haar doodzieke vader, kinderlijke zusje en norse opoe in het 18e eeuwse Rotterdam. Haar vader heeft op zijn sterfbed een echtgenoot voor haar geregeld. Terwijl Jacomijn haar aanstaande leert kennen krijgt ze een brief van haar vroegere verloofde in Barbarije.

Jacomijn blikt terug op de emigratie van hun gezin naar Suriname waarbij het schip waarop ze reizen al snel gekaapt wordt. In plaats van een nieuw leven in Suriname worden ze als slaven verkocht in Noord Afrika. En wordt ze verliefd op een Mohammedaan.

Het verhaal wisselt steeds tussen het heden en verleden van Jacomijn waardoor het een mooi beeld schetst van de 18e eeuwse republiek net na de moord op Johan de Witt en het leven in Noord Afrika. Vooral het verschil in de positie van de vrouw wordt uitvoerig beschreven. Een vrije vrouw die met haar man mee moet emigreren, een slavin die vrij kan worden door Moslim te worden, gesluierde vrouwen die er verschillende minnaars op na houden, een hoer die kan gaan en staan waar ze wil, een dochter die na de dood van haar vader aangewezen is op de goedheid van haar familie.

Een mooi boek dat veel meer vertelt dan alleen een liefdesverhaal.

Reacties op: Liefde of verliefdheid

8
Turkenliefje - Lydia Rood
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 20,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker