Advertentie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Jannie en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in het Gooi. Terwijl de laatste Joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met een van de laatste transporten in Bergen-Belsen, samen met de familie Frank.

Een indrukwekkend boek voor mensen met een interesse voor de gebeurtenissen tijdens de tweede wereldoorlog, en met name de jodenhaat en de deportaties naar concentratiekampen. Het boek laat zien hoe de joden alles op alles probeerden te zetten om te overleven tijdens de oorlogsjaren. Eerst in Nederland, opgejaagd als wild van onderduikadres naar onderduikadres gaand en nooit helemaal weten wie er wel of niet te vertrouwen is, En dan uiteindelijk de strijd alsnog verliezen en de nachtmerrie van martelingen en deportaties. Wat een strijdkracht laten de zusjes en met hen alle andere opgepakte joden zien.
Heel indrukwekkend om te lezen over de gruwelen van de zusjes in de kampen, maar ook tijdens de transporten er naar toe en ook tijdens de periode in 't Hooge nest.
Een spannend boek omdat je meeleeft met de zusjes, en wetende dat het nog lang zal duren tot de bevrijding maak je je als lezer zorgen of de zussen maar ook anderen om hen heen het vol gaan houden tot het eind. Je voelt de spanning in de overvolle barakken, voelt de pijn bij de martelingen en ruikt zelfs bijna de geur van de dood.

Een absolute aanrader.

Reacties op: Indrukwekkende reconstructie

371
't Hooge Nest - Roxane van Iperen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 21,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker