Advertentie

Een prentenboek dat opvalt door kleurgebruik en illustraties die herinneren aan vroeger.
Dit bijzondere boek is ontworpen door Katrin Stangl en je ziet gelijk dat het geen standaard prentenboek is. Geen gladde omslag of bladzijden, geen 3D-illustraties, geen doorlopend verhaal. En dat laatste is juist wat dit boek ook zo bijzonder maakt.

Onderaan iedere pagina staat een vraag met bijpassende ‘platte’ illustratie. Vragen die kinderen kunnen stellen of mogelijkheden die ze zich kunnen afvragen, bijv. ‘Kun je een poes alles vertellen?’. Wie heeft er als kind niet een keer mee gedaan met ‘Mag je op de lijntjes lopen?’, ‘Kun je een kamer door klimmen zonder de vloer te raken?’ of de vraag gesteld ‘Mogen alle kinderen op je verjaardag komen?’.

De vragen doen denken aan ‘dilemma op dinsdag’ en lenen zich goed voor gesprekken thuis, kringgesprekken op school of een aanzet tot projecten met een thema, maar ook voor plusgroepen in de onderbouw zijn deze veelal filosofisch getinte vragen goed in te zetten als start van de dag.

Er zijn zeer verschillende vragen over uiteenlopende onderwerpen genoemd. Nog een paar opvallende: ‘Kun je schreeuwend fluisteren?’, ‘Passen alle kleuren op één blaadje?’ of ‘Pas je met z’n tweeën op de wc?’. De vraag ‘Blijft brood drijven in melk?’ is de oorspronkelijke titel van het boek dat in Duitsland tot het mooiste boek van het jaar 2018 werd gekozen.

Met recht een bijzonder boek waarbij je de structuur van het papier nog voelt als je bladert en de ogenschijnlijk 26 kinderlijke vragen herleest in de voornamelijk vier kleuren rood, geel, blauw en groen. Goed doordachte illustraties en vragen waar veel denkwerk aan vooraf is gegaan. Met een glimlach vraag je je als volwassen lezer af of Strangl sommige situaties zelf heeft meegemaakt als een jongetje bezig is om te ontdekken hoe lang een sliert tandpasta is. Vanaf ong. 4 jaar.

Reacties op: Kun je een plas leegspringen? Doordacht en bijzonder

1
Lig je samen sneller dubbel? - Katrin Stangl
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 14,99
E-book prijsvergelijker