Advertentie

Wanneer de veertienjarige Martin met zijn vader 's nachts de rivier overzwemt naar bevrijd gebied, verdwijnt zijn vader. Hij wacht de hele nacht en de volgende dag tot zijn vader opduikt, maar hij komt niet meer boven. Zijn lichaam wordt nooit meer gevonden. De dorpelingen aan de overkant sturen hem uiteindelijk terug naar zijn moeder.
Dertig jaar later vertrekt hij met zijn vrouw Vic naar Afrika om hun Fosterparent kind Salif op te zoeken. Na een lange zoektocht in een zinderend heet Afrika vinden ze hem uiteindelijk, maar helaas verdwaald Vic in de binnenlanden van Afrika, zij moet dit met de dood bekopen.
Een bejaarde man inmiddels, reist de hoofdpersoon af naar Cuba om Salif op te zoeken.

De onderwaterzwemmer is opgedeeld in drie boekdelen, ieder hoofdstuk verspringt en wordt voorafgegaan door een een lemniscaat: Nachtrivier - Iets rechtzetten - Boven water-
Tussen de delen zit telkens 30 jaar. In het eerste deel is de verteller een jongen van veertien, die zijn vader kwijtraakt, in het tweede deel verliest hij zijn vrouw in Afrika en in - Boven Water - krijgt hij op latere leeftijd nog 'verlossing.'

Mooie roman over schuld en verder leven, tjokvol verwijzingen naar onder meer de Griekse mythologie (de rivier de Styx), als ook naar de Oddyssee - de loutering, en het terugvinden van het ware zelf, en de filosofie - levenskunst vereist creatief stuurmanskunst (Nietzsche) & het Oedipus thema - strompelend en ziende blind je noodlot tegemoet gaan.
Een bedrieglijk eenvoudig verhaal, dat boeiend wordt door de vele verwijzingen, het poëtisch taalgebruik en de beeldspraak waarmee de roman is doorwrocht.

**** 4 sterren

Reacties op: Terugkeer naar Ithaka

366
De onderwaterzwemmer - P.F. Thomése
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 12,50 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker