Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Oh, brave new world...

Sandra 17 juli 2019
‘ Oh Brave World, that has such people in it…. but, where are all the women?!’

De meesten kennen Margaret Atwood van haar roman The Handmaid’s Tale, die niet alleen succesvol is verfilmd, maar waarvan onlangs ook de graphic novel is uitgebracht.
Atwood is naast schrijver, vooral ook dichteres, literair criticus, feministe en activiste. In alles wat ze schrijft, is een terugkerende thema te herkennen, zo ook in deze bewerking van The Tempest. Deze bewerking is meer dan wat ook vooral háár werk, en niemand anders dan Atwood had deze bewerking, en dat op deze wijze zó kunnen verwoorden.

Heksengebroed gaat in het kort over Felix, een artistiek directeur, die op vervelende wijze halverwege de voorbereidingen van de opvoering van The Tempest wordt gepiepeld door een collega. Felix reageert verbijsterd en aangedaan, deze streek valt hem zwaar: jaren eerder verloor hij zijn vrouw, en vrij recentelijk overleed zijn dochtertje Miranda aan een hersenvliesontsteking. Gekwetst en verbolgen, kiest hij eieren voor zijn geld, en keert de wereld de rug toe. Om in zijn onderhoud te kunnen voorzien, accepteert hij een baan als theaterdocent in een gevangenis.

Tot zover kort de strekking van het verhaal – het is voor het lezen overigens wel handig om The Tempest te lezen, en niet alleen de samenvatting, die achterin het boek is opgenomen, omdat je als lezer de nuances en veel van Atwood’s vondsten niet zult herkennen. Dat lezen moet goed te doen zijn, the Tempest is een bijzonder kort stuk, al wekt het de indruk veel langer te zijn. In tegenstelling tot de vele dramatische speeches in veel van zijn andere werken, gaat het in The Tempest vooral om wat er niet gezegd wordt, zie het maar als een ijsberg. En dat is nu precies koren op de molen voor Atwood. Wat de lezer zich namelijk continue moet afvragen is dus niet wat er staat, maar eerder wat er ontbreekt! Pas dan gaat het stuk leven, en is het wederom Atwood, die haar stempel drukt op deze prachtige bewerking.


**** 4 sterren

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sandra