Memento Mori, de titel vond ik zeer mooi, de naam van de schrijver deed bijna poëtisch aan dus wat stond mij nu ook alweer zo tegen met dit boek? Oh ja, het is een thriller, zelfs een literaire thriller en eerlijk gezegd lees ik die liever niet. Thrillers werken op mijn zenuwen, dat oeverloze wachten op de ontknoping, die ik trouwens nooit zie aankomen en dan al die gebeurtenissen waar ik liever niet over lees.

Maar ja de achterflap vond ik interessant, die Amsterdamse onderwereld volg(de) ik in het nieuws, Willem Endstra is een bekende naam; wat als ik nu het woord thriller weg denk en er gewoon in begin te lezen, blanco, zal het dan goed gaan, zie ik er dan niet tegen op? Ik sluit mijn ogen en spring in het diepe, voor de schrijver, voor Jolka.

Laat ik beginnen met te zeggen dat dit een duo recensie is, Christina schrijft haar boekrecensie en ik schrijf de mijne, we hebben niet over Memento Mori gesproken. Ik heb geen idee of Christina dit een goed boek vond of niet, we hebben alleen aan elkaar gemeld dat we in het boek waren begonnen en dat we het uit hadden, niet meer, niet minder.

Ik begon vrijdag in dit boek en kon het met moeite weg leggen, maar het moest, pas zondag (gisteren) had ik tijd om het uit te lezen en ik was met stomheid geslagen toen ik het boek uit had, en behalve dat had ik direct de neiging om het boek te herlezen, nogmaals alles de revue te laten passeren, kijken of ik iets anders zou lezen.

Memento Mori heeft als vertrekpunt de dood van ex-advocaat Bram Zeegers, de man die onder verdachte omstandigheden overleed in zijn huis aan de Lairessestraat in Amsterdam. Een week voor zijn overlijden heeft hij een getuigenis afgelegd tegen Willem Holleeder en hij was bovendien bevriend met Willem Endstra, de vastgoedmagnaat die in 2004 geliquideerd is. Jolka volgde alle berichtgeving destijds op de voet en zij begon e.e.a. te reconstrueren, wat als……..

Mark Leenders leidt het leven van een snelle advocaat, door een bizar voorval ontmoet hij Hanna, de liefde van zijn leven. Bij haar voelt hij zich thuis, de liefde tussen hen is puur en vol overgave. Mark is getuige van een moord en besluit na het afgeven van een volledige verklaring getuigenbescherming te weigeren, met alle gevolgen van dien.

Memento Mori leest als fictie, ook al weet je dat het versmolten is met non-fictie, de feiten zijn bekend en toch voorzie je niet wat er gebeurt.........................
Lees verder op mijn blog:klik

Reacties op: Ik sluit mijn ogen en spring in het diepe.....