Advertentie
    Selene Genreclub

Per toeval wordt Maigret, die nog secretaris is op een klein politie-commissariaat, betrokken bij een moordzaak van een rijke Parijse familie. Hiermee laat hij zien dat hij zeer geschikt is voor dit soort werk!

Het is een detective-verhaal, dus samen met Maigret (wiens gedachten je ook leest) kom je in aanraking met de vreemde gebeurtenis waardoor Maigret op onderzoek uitgaat, en samen met hem ontdek je steeds meer dingen. De focus ligt echt op het oplossen van het mysterie, dus eventuele gruwelijke details worden niet beschreven.
Zoals verwacht, geven de personages aan het einde middels een dialoog een samenvatting van wat er werkelijk is gebeurd, maar net als Maigret heb je het meeste daarvan in de loop van het verhaal wel doorgekregen.

Er staan vaak beschrijvingen in het verhaal van wat Maigret ziet als hij door de straten van Parijs loopt of ergens iets gaat zitten drinken, waardoor je ook een mooi sfeerbeeld krijgt van Parijs in de eerste helft van de twintigste eeuw.
Het uiterlijk van de personages wordt heel minimaal beschreven, net genoeg om je ze een beetje voor te kunnen stellen, maar hun karakter juist des te beter. De vrouwelijke personages hebben alleen niet zoveel diepgang als de mannelijke, maar dat is wel te begrijpen omdat het verhaal vanuit Maigrets oogpunt is geschreven. Voor Maigret is het over het algemeen interessanter wat de mannen uitspoken.
Ze hebben ook verschillende manieren van spreken, waar hun karakters goed uit blijken, maar niemand praat "geschreven dialect" of met een "geschreven accent".

De vertaling doet door het ietwat ouderwetse taalgebruik (de vertaling is dan ook uit 1981) aan het ritme en de klank van het Frans denken, ook omdat namen (zoals van bijvoorbeeld straten) gewoon in het Frans gelaten zijn.
De leestekens zijn wel "verNederlandst", wat ik persoonlijk wel prettiger vind lezen, omdat het toch verder een Nederlands boek is.

De verwijzingen naar de toekomst van Maigret zijn vooral leuk als je al één of meerdere van de andere Maigret-boeken hebt gelezen, maar als dit het eerste Maigret-boek is dat je leest, zijn het een soort vooruitblikken.

Dit is een leuk, dun boekje om tussendoor te lezen. Het mysterie is niet te ingewikkeld om te volgen en doordat je als lezer met Maigret meeloopt door Parijs (en een beetje erbuiten), is het spannend zonder dat je zelf gevaar loopt (wat natuurlijk het voordeel is van een boek lezen...).

Reacties op: Hoe het allemaal begon

3
Het eerste onderzoek van Maigret - Georges Simenon
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker