Advertentie
    Selene Genreclub

"Twee Anna's" is de titel van het eerste verhaal in deze verhalenbundel geschreven door Hannah Green (een pseudonym van Joanne Greenberg), over twee vrouwen genaamd Anna die beiden in een gevangenis zitten. Net als dit verhaal, zijn ook de andere elf verhalen in deze bundel geschreven rondom het thema "eenzaamheid".

Het zijn allemaal korte verhalen waarvan de meesten geen conclusie of oplossing geven. Een periode uit iemands leven, langer of juist kort, waarin hij of zij zich eenzaam voelt, zonder een oplossing voor deze eenzaamheid. Soms is er wel een "oplossing", maar de meeste mensen moeten met hun eenzaamheid leven.

In elk verhaal komt de hoofdpersoon in een eenzame situatie terecht, eigenlijk altijd onbedoeld. Ze denken namelijk zelf dat ze het best mogelijke doen, maar dit pakt elke keer niet goed uit, soms zelfs zo slecht dat de hoofdpersoon in de gevangenis terechtkomt.

De meeste verhalen zijn geschreven in de eerste of derde persoon enkelvoud, maar wel vanuit het oogpunt van de hoofdpersoon. De schrijfstijl is afstandelijk, waardoor je als lezer niet de volle impact van de eenzaamheid van de personages voelt.

De verhalen spelen zich allemaal af in de tweede helft van de twintigste eeuw, behalve één. In dit verhaal bestaat er tijd-toerisme waarin mensen uit de toekomst naar het verleden kunnen reizen om belangrijke historische gebeurtenissen mee te maken. In dit geval komt een man terecht bij de kruisiging van Jezus.
Juist omdat dit verhaal zich niet in de twintigste eeuw afspeelt en het inhaakt op een hele bekende gebeurtenis springt dit verhaal ertussenuit. Maar ook hier komt het thema eenzaamheid duidelijk naar voren.

Het laatste verhaal is het langste, en ook bijna vrolijk (bijna), maar omdat alle verhalen ervoor zo deprimerend waren, verwacht je steeds het ergste bij dit laatste verhaal. Het is een apart gevoel als het boek ineens uit is, omdat de sfeer in dit laatste verhaal zo constant is dat je niet echt richting een einde aan het lezen bent.

Het thema van dit boek is "eenzaamheid" en dat komt in elk verhaal ook in meer of mindere mate naar voren, dus vrolijk word je niet van deze verhalen. Het gevoel van de uitzichtloze situaties waarin de hoofdpersonen zich bevinden, wordt namelijk wel goed overgebracht.

Reacties op: Twaalf verhalen rondom het thema "eenzaamheid"

4
Twee Anna's - Hannah Green
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker