Advertentie

‘Op 28 april 1819 reed vanuit Amorbach in Beieren een allegaartje van twintig rijtuigen rammelend de oprit van Kensington Palace in Londen op. De reis die de uitgeputte inzittenden – samen met een berg aan bagage, twee Russische schoothondjes en een kooi met zangvogels – zojuist achter de rug hadden, was een koortsachtige race tegen de klok, om ervoor te zorgen dat de mogelijke wettige troonopvolger van de Britse troon in Engeland ter wereld zou komen.’

Deze ‘wettige troonopvolger’ kreeg de naam Victoria. Dit is het begin van een verhaal over een vrouw die uitgroeide tot een van de meest memorabele koninginnen uit de wereldgeschiedenis. Een vrouw die als opstandige tiener op de troon kwam van een groot wereldrijk en later worstelde met de combinatie moederschap-‘baan’. Dit boek is de officiële uitgave bij de tv-serie, met in de hoofdrollen Jenna Coleman en Tom Hughes. Aan de hand van haar persoonlijke dagboeknotities, brieven van prins Albert en haar familie geeft deze uitgave een kijkje in het leven van de eigenzinnige maar ook intelligente koningin Victoria én in dat van victoriaans Engeland.

Helen Rappaport is historica en schreef al twaalf non-fictieboeken, met name over het victoriaanse tijdperk en het Russische keizerrijk. Ze neemt regelmatig deel aan onder meer BBC-documentaires, zoals recentelijk ‘Queen Victoria’s Children’ (2013) en ‘Russia’s Lost Princesses’ (2014). Voor ‘Victoria – de jonge koningin’ putte Helen veelvuldig uit de indrukwekkende hoeveelheid dagboeken die koningin Victoria heeft nagelaten.

‘Victoria’ de jonge koningin is een buitengewoon mooi boek. Het is een prachtige uitgave met schitterende foto’s en een pakkende tekst. Vanaf de allereerste bladzijde houdt dit boek je gevangen. De foto’s uit de tv-serie en foto’s van vroeger wisselen elkaar af. ‘Victoria’ de jonge koningin geeft je een intieme beschrijving van het leven van een eigenzinnige jonge vrouw die opgroeit tot een van de meest memorabele koninginnen uit de wereldgeschiedenis. Een kijkje in haar leven, van haar geboorte (1819) tot aan haar dood (1901), dat niet altijd eenvoudig was en veel van haar vergde. Koningin Victoria regeerde vanaf 1837 tot aan haar dood en werd tijdens die jaren bijgestaan door Lord Melbourne en Barones Lehzen. Aan de hand van de dagboeken, waarmee ze op haar dertiende begon en die in de daaropvolgende 70 jaar uitgroeide tot 141 handgeschreven dagboeken, en brieven die ze schreef of ontving is dit boek gebaseerd.

Het is een waar feestje om ‘Victoria’ te mogen lezen. Een schitterend naslagwerk waar je echt van geniet en meermaals ter hand zal nemen en een aanrader voor iedereen die interesse heeft in de historie van het Engelse koningshuis.Auteur: Helen Rappaport
Titel: Victoria
Uitgever: Karmijn
Jaar van uitgifte: 2019
ISBN: 9789492168290

Reacties op: Een waar feestje om ‘Victoria’ te mogen lezen

8
Victoria - Helen Rappaport
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 24,95
E-book prijsvergelijker