Advertentie

Curon, Zuid-Tirol, Noord-Italië (ca. 1911-1955). Een Duitstalig bergdorp in Noord-Italië. Daar leeft Trina temidden van familie en vrienden. Wie tijdens de Tweede Wereldoorlog net als haar noch nazi, noch fasciste is, kan op de sympathie van geen van beide kanten rekenen. De streek wordt beschouwd als een achterlijk gat in de buurt van de Oostenrijkse en Zwitserse grens en de Italiaanse machthebbers zien het vooral als een terrein dat geschikt is voor een stuwdam. Daarmee dreigt het dorp te verdwijnen…
Wat een boek! Balzano heeft zich perfect ingeleefd in de ontwikkelde boerenmeid Trina en schrijft met haar pen. Met een gezonde dosis boerenverstand, stelt deze zich bescheiden op, als iemand die haar plaats kent “in het zweet des aanschijns”, niettemin opkomt voor haar dorp, taal, gemeenschap, kortom voor alles wat ze in het leven bereikt heeft en waarmee ze verbonden is. Waarvoor ze gespaard en gezwoegd heeft. En wat ze absoluut wil behouden. De taal is sober en straalt authenticiteit uit, met een literaire kwaliteit om van te snoepen.
Doorheen de roman komen een aantal tijdloze thema’s aan bod (verbondenheid, ideologie, aanpassing en opoffering, geloof,…), gesitueerd in een vallei waar drie landen samenkomen en de gemeenschappen nog bijna geheel op zichzelf zijn aangewezen. Allesoverheersend is het spanningsveld tussen wie de macht heeft en wie ze moet ondergaan. Dat wordt uitgesproken belicht vanuit de positie van de mensen van Curon - de underdog - vertolkt door de geschriften van Trina. Ze strijden hun strijd, vertrouwend op een priester als bondgenoot en op god als hoogste hoeder van het goede en rechtvaardige. Maar de vooruitgang, het grote geld en de belangen die ermee gepaard gaan, zijn opdringerig en arrogant. Net als de machtige heren, die face-to-face mooie beloften doen, maar als ze zich omdraaien lachen in hun vuist en vooral voor zichzelf zorgen. Macht tegen onmacht, telkens opnieuw door de auteur kundig gevangen in zijn literair net en vervat in mooie zinnen.
In het nawoord licht de auteur zijn keuze toe om deze roman te schrijven: een verhelderende blik in de keuken van de literaire chef!

Reacties op: Macht tegen onmacht, vervat in mooie zinnen

7
Ik blijf hier - Marco Balzano
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99 Bestel het e-book € 11,99
E-book prijsvergelijker