Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn Challenge 2020: April - een prijswinnend boek

op 06 mei 2020 door

Over het thema:
Lees een prijswinnend boek, en dat betekent dat ieder genre in aanmerking zou komen, mits het maar een prijs heeft gewonnen. Eerlijk gezegd heb ik deze maand niet zo veel officiële prijswinnende boeken gelezen, omdat ik de boeken, die voor dit onderwerp in aanmerking komen, niet zo aantrekkelijk vond, of er al verschillende van had gelezen.
Wat heb ik deze maand dan wél gelezen? 

Quarantaine van Erik Betten (BookSpot Schaduwprijs)
Ik heb voor dit boek gekozen omdat het zo goed past in deze sociale of intelligente lock-down-situatie rond het Corona-virus. Het is een totaal verzonnen verhaal, een soort van SF-story, en het speelt zich voornamelijk af in de drie noordelijke provincies. Bij het boren van gas komt er een zeer gevaarlijke bacterie vrij, waar nog geen behandeling of medicijn tegen bestaat, en om te voorkomen dat het een pandemie wordt moet het gebied in quarantaine, zoals nu eigenlijk in real life door de Corona. Gelukkig gaat men in real life menselijker met de pandemie om dan in dit boek. En zo zie je maar hoe opeens een verzonnen verhaal zomaar werkelijkheid wordt…
Het boek won in 2019 de BookSpot Schaduwprijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandse thrillerdebuut. 

Ik wist het - Chantal van Gastel (Hebban prijs 2015 Feel-Good)
Nog niet eerder iets van Chantal van Gastel gelezen, dus vooruit… via de E-bibliotheek geleend. Het verhaal zal bekend zijn: een jonge vrouw, twee mooie mannen en een eigenzinnige kat. Romantiek, esoterie, ego’s en liefde. Zat zelf persoonlijk een beetje aan te hikken tegen de bovennatuurlijke invloeden op de manier zoals ze in dit boek werden ingezet, maar alla… het zij de auteur vergeven. Leuk verhaal, leest lekker weg, en het geeft maar weer aan dat je beter je hart kunt volgen ipv je verstand als het om de liefde gaat. 

Santa Montifiora ivm de meeleesactie van de Feelgood club
Nu we niet meer mogen reizen, sterker: de deur niet uit mogen als het niet strikt nodig is, is een boek met een verhaal wat zich afspeelt in een vakantie-setting een heerlijk vermaak, vooral voor een beeldendenker zoals ik. 

Onder de Italiaanse zon, een heerlijke Feel Good roman, vlot geschreven, leuk verhaal, en het paste zo goed bij het uitzonderlijke mooie weer – alsof ik daadwerkelijk onder de Italiaanse zon zat. 

De vuurtoren van Connemara, een ander verhaal van deze auteur, eveneens een Feel Good roman, speelt zich af in Ierland, waar Ellen Trawton naar toe vlucht om onder de rokken van haar moeder uit te kunnen komen. Daar leert ze een onbekend deel van haar familie kennen, en door alle verhalen krijgt ze uiteindelijk ook meer begrip voor haar moeder. 

Wat mij betreft verdient Santa Montifiora een oeuvre-prijs. 

Van Suzanne Vermeer: heerlijke vakantieboeken
Ik heb nog niet eerder een boek van Suzanne Vermeer gelezen, maar omdat ik er diverse van op de computer heb staan, dacht ik: kom, we pakken er eens één. Het werden er meer. 

Cruise: was meer een thriller: we gaan voor hun bruiloft met het echtpaar Heleen en Frank op luxe cruise naar de Middellandse zee, maar halverwege de reis is Frank opeens spoorloos. Aangenomen wordt dat hij is verdronken in de nacht. Maar is dat zo? Het passieve vrouwtje Heleen verandert in een getergde tijger als er na terugkomst financiële problemen aan de oppervlakte komen drijven, waar zij nooit iets van af heeft geweten, en die Frank achter haar rug om heeft veroorzaakt. 

All inclusive, een psycho-drama; het zou zomaar een waar gebeurd verhaal kunnen zijn. Een vakantie in het buitenland, alles bij de prijs inbegrepen, een luxe hotel, de gehele dag eten en drinken en dat voor een super lage prijs; wie wil dat nu niet? De familie Van der Schaaf besluit met hun 9-jarige tweeling Dennis en Max voor zo’n vakantie te gaan, heerlijk zon, zee en volop genieten zonder zorgen voor het eten en over de financiën. Maar was het de prijs waard? Ik vond het een welverdiende 5-sterren boek.

Apres Ski, een heerlijk wintersportverhaal. Terwijl hier de zon scheen zat ik met het verhaal in een winters ski-oord, iets wat ik zelf nog nooit gedaan heb. De hoofdpersoon rommelt maar wat aan in haar leven, begint overal aan, maar maakt niets af en is erg op zichzelf gericht zonder rekening te houden met anderen. Als ze samen met haar familie op wintersportvakantie gaat, komt er een nieuwe uitdaging op haar pad. Weet ze dit keer wel verantwoordelijkheden op zich te nemen en op eigen benen te gaan staan? 

Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de in juni 2011 overleden auteur Paul Goeken. In 2002 debuteerde hij met zijn eerste thriller onder zijn eigen naam. Na vier titels ontstond het idee om daarnaast andere boeken onder pseudoniem uit te brengen. All-inclusive (2006) was het eerste boek op naam van Suzanne Vermeer en werd meteen een bestseller. Ook voor de volgende boeken waren de reisbranche en het toerisme het uitgangspunt en inmiddels is dat het unieke handelsmerk geworden voor deze ijzersterke vakantieboeken. 

En tussendoor nog enkele Baantjers De Cock, met eh… ceeooceekaa
een auteur die mijn persoonlijke oeuvre-prijs wint voor beste auteur van de Amsterdamse misdaad. 

Tot slot: een sprookje voor de Sprookjesgroep: de Heksenboom van Bladel
Voor een verslag zie https://www.hebban.nl/spot/book-a-holic/nieuws/wij-lezen-sprookjes-de-heksenboom?utm_medium=email&utm_source=transactional&utm_campaign=comment_2020-04-30  

Samenvattend was het een boeiende maand wat het lezen betreft.



Reacties op: Mijn Challenge 2020: April - een prijswinnend boek

Gerelateerd

Over

Erik Betten

Erik Betten

Erik Betten (Leeuwarden, 1976) is historicus en journalist en begon zijn schrijv...

Chantal van Gastel

Chantal van Gastel

Ik ben Chantal van Gastel, auteur van 7 feelgoodromans, 2 verhalenbundels en 2 p...

Santa Montefiore

Santa Montefiore

Santa Montefiore begon al op jonge leeftijd met schrijven, maar haar eerste boek...

Suzanne Vermeer

Suzanne Vermeer

Suzanne Vermeer is de bestverkopende Nederlandse thrillerauteur van dit moment. ...

Appie Baantjer

Appie Baantjer

Appie Baantjer (1923-2010), pseudoniem van Albert Cornelis Baantjer, verhuisde o...