Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn Challenge 2022: zes maanden later

op 03 juli 2022 door

Op de planning: 52 boeken
Eind december van ieder jaar beginnen we na te denken over het aantal boeken dat we in het nieuwe jaar willen gaan lezen. Zo ook eind december 2021, een tijd waar we nog in lock-down zaten vanwege Corona. Niets te doen buiten de deur en het leven had mij op dat moment niets anders te bieden dan achter de geraniums te puzzelen, te haken, en vooral te lezen. Hoe bepaal je dan hoeveel boeken je het nieuwe jaar zult kunnen gaan lezen? Het blijft altijd natte vinger-werk. Ik denk altijd: als ik iedere week 1 boek uit lees, ben ik blij, en zet het aantal te lezen boeken meestal op 52 boeken. Inmiddels zijn we 6 maanden verder, schijnt weer volop de zon en kan ik terug kijken op deze voor mij wat donkere tijd. 

Wat betreft de puzzels ben ik liefhebber van Jan van Haasteren. Ik heb er een aantal van 1.000 – tot 2.000 stukjes gelegd, van noordpool tot sahara, van bibliotheek tot Foodtruckfestival, en iedere keer verbaas ik me erover hoe deze tekenaar het weet te plooien dat alle vaste elementen keer op keer in de wisselende plaat een plekje krijgen. Iedere keer is het een verrassing als Sinterklaas tevoorschijn komt, de kerstman, het hondje, de kat, de octopus; wie deze puzzels kent weet wat ik bedoel. Ik overweeg nu een puzzel van 5.000 stukjes te gaan leggen, start begin van de wintertijd (eind oktober). Nu ik een giga-groot appartement bewoon zonder noemenswaardige inboedel heb ik daar alle ruimte voor, ook lopen er geen katten meer rond die met hun pootjes de stukjes op de grond gooien, kortom…alle kansen om het tot een goed eind te brengen en me de komende wintermaanden bezig te houden. Als hij klaar is wil ik deze puzzel vast plakken op de ondergrond en daarna deze plaat op één van de lange kale muren hangen. 

Terug naar de boeken: de planning was dus 52 boeken in 52 weken – het werden er echter 62 boeken in 26 weken. Oftewel, lieve mede-Hebbanners, ik heb mijn Reading Challenge 2022 al vóór 1 juli voltooid ! Slechts 2 dunne boekjes (Baantjer natuurlijk !) maar verder dikke pillen of anders gewoon dikkere boeken met mooie, hele mooie, bijzondere en slechts een enkel wat minder goed verhaal.
Wat deze maanden is ondergesneeuwd zijn de verhalen uit de Grote Vriendelijke 100, al heb ik wel het verhaal van naaap gelezen, het aapje dat in de dierentuin woont en zich bezig houdt met de jongste bezoekers en bijzonder goed is in het…  “na-apen”. 

Het gaat wat ver om hier 62 boeken te beschrijven, zodat ik me dit keer beperk tot de pareltjes, die om wat voor reden dan ook van mij dik verdiend vijf sterren hebben gekregen; één is zelfs tot favoriet bestempeld. 

De kleine vreemdeling – Sarah Waters  (dikke pil)
Om met de deur in huis te vallen: een verhaal met een open einde – aan de lezer om te bepalen wat er nu gaande was op het landgoed Hundreds Hall, het ooit voorname Gregoriaanse gebouw, dat al meer dan twee eeuwen wordt bewoond door de familie Ayres. De kleine vreemdeling: wie is dat?  Geen boek om even tussendoor te lezen, geen pageturner en zeker niet geschikt voor angstige zieltjes. Maar toch: het verhaal hield mijn ogen gekluisterd aan de tekst in de hoop een hint te krijgen wat er nu precies gaande was. 

Die zomer – Sharon Bolton
Een oneindige, gouden zomer, zes tieners zien een prachtige toekomst tegemoet. Tot een roekeloos spel zodanig uit de hand loopt dat een vrouw en twee kinderen verongelukken. De achttienjarige Megan neemt alle schuld op zich, zodat haar vrienden hun dromen waar kunnen maken. De enige voorwaarde die Megan stelt is dat zij – na haar straf – van ieder één tegenprestatie te goed heeft.
Een geweldig verhaal, het houdt je ogen aan het boek gekluisterd… je wilt weten hoe het afloopt…

Sharon Bolton – Lacey Flint-serie
Wauw, wat een spannend serie… het houdt je vanaf pagina 1 volledig in de ban, korte hoofdstukken, maar wel heel veel te lezen, spannend en er worden her en der kiezelsteentjes op het pad naar het einde gedropt en waardoor het moeilijk is weg te leggen. 

De rat van Amsterdam – Pieter Waterdrinker
Een dik boek. Een bijzonder verhaal, mooi en beeldend geschreven, en dat zich afspeelde in mijn geliefde Amsterdam. Wat wil ik nog meer ? 

Tamera Alexander – Bell Meade trilogie
deel 1 Fluister zacht haar naam
Een boek over een grote (volbloed) paardenranch in Nashville, kort na het beëindigen van de burgeroorlog mbt de slavenarbeid tussen het Noorden en Zuiden van Amerika. Olivia Aberdeen en Ridley Cooper zijn de hoofdpersonen in dit verhaal, beiden met een grote zware rugtas aan ervaringen die beter geheim kunnen blijven.

Deel 2 Het hart als inzet
Maggie Linden is een talentvol paardrijdster, maar het is voor dames (in die tijd) onmogelijk om aan paardenraces mee te doen, en toch wil ze niets liever dan haar paard kampioen maken.

Deel 3 – Op weg naar haar hart
Elexandra Jamison rouwt nog om het verlies van haar verloofde, die bij een treinongeval is omgekomen. Sylas Rutledge, de nieuwe eigenaar van de Northeast Line Railroad, heeft ingeschreven op een nieuw aan te leggen spoorlijn, maar heeft iemand nodig die hem helpt zijn weg te vinden in de gemeenschap van Nashville.

Alhoewel het hier een trilogie betreft, staan alle delen los van elkaar, en zijn daardoor apart van elkaar én in willekeurige volgorde te lezen. Het speelt zich alleen af in dezelfde tijdsperiode, in dezelfde regio. Maar ik kan niet anders zeggen dan: dóen ! 

Belofte aan een moeder – Mary Schoon
Een moderne streekroman. De vier (volwassen) jongens Schaap leven met hun moeder op een grote hoeve. De jongens doen het mannenwerk, moeder verzorgt de zonen en doet al het huishoudelijke werk. Op haar sterfbed dwingt ze de jongens tot een belofte: geen vrouwen op de hoeve. Maar na het overlijden van moeder lopen de vier mannen compleet vast en verandert de hoeve in een zwijnenstal. Er moet een dienstmeisje komen… maar hoe zit het dan met de belofte aan Moeder?
Een schitterend verhaal, met een veel diepere laag dan je zo op het eerste gezicht zou denken. 

Maar het aller-, állermooiste verhaal deze afgelopen periode was voor mij:
De laatste brief – Rebecca Yarros
Dit is voor mij hét verhaal die met dikke vette stip op plek één van het jaar 2022 terecht is gekomen. Ik ben benieuwd of er een boek is die dit verhaal nog van deze plek weet te verstoten.

Slotwoord:
Afijn, dit was mijn begin van de Hebban Reading Challenge 2022, en is - zoals eerder al gezegd - volbracht. Maar nu staat de zomervakantie voor de deur, met voor mij tevens het examen voor gids en gastvrouw in de Apen-dierentuin, en mijn eerste werkzaamheden tijdens deze extreme drukke, maar mooie periode met héél véél vakantiegangers uit binnen en buitenland. Maar na de zomervakantie wordt het weer verder lezen in een nieuw, mooi, romantisch of spannend boek... zouden het er weer 26 worden in 6 maanden? 

Ik wens iedereen een hele fijne zomervakantie toe, en vergeet vooral niet te genieten… met of zonder boek.



Reacties op: Mijn Challenge 2022: zes maanden later

Gerelateerd

Over

Rebecca Yarros

Rebecca Yarros

Rebecca Yarros is een hopeloze romanticus en liefhebber van dingen als chocolade...

Pieter Waterdrinker

Pieter Waterdrinker

Pieter Waterdrinker (1961) is een van de meest energieke schrijvers uit ons taa...

Sarah Waters

Sarah Waters

Sarah Waters (1966) is een Britse auteur van een bescheiden oeuvre van zeer succ...

Mary Schoon

Mary Schoon

Mary Schoon (1955) begon met het schrijven van toneelstukken. Na vijftien toneel...

Tamera Alexander

Tamera Alexander

Tamera Alexander is een Amerikaanse schrijfster van christelijke fictie. Ze is h...