De Bijenhouder van Aleppo door Christy Lefteri

op 31 juli 2019 door

Deze mag je niet missen! De bijenhouder van Aleppo is indrukwekkend, ontroerend, niet weg te leggen!

Achterflap

'De bijenhouder van Aleppo' is een roman van internationale betekenis en een ode aan de menselijke geest. Als ze alles hebben verloren wat hun lief is, vlucht bijenhouder Nuri samen met zijn vrouw Afra weg uit Aleppo. Op hun reis door een gebroken wereld worden ze niet alleen geconfronteerd met de schokkende realiteit van het vluchtelingenbestaan, maar ook met een onuitsprekelijk verdriet: het verlies van hun zoon Sami. Het is het verhaal van twee mensen die elkaar in hun pijn zijn kwijtgeraakt, maar ondanks alles elkaar en hun droom willen vasthouden.

Oordeel

De bijenhouder van Aleppo is prachtig geschreven. Christy Lefteri weet waar ze het over heeft. Ze heeft zelf een tijdje in de vluchtelingenopvangkampen geholpen op Cyprus. De verhalen die ze daar gehoord heeft, heeft ze gebruikt als inspiratie voor dit boek. Ze bezit ook de kracht om je mee te laten leven, vooral met Nuri, de hoofdpersoon. Je beleeft alles uit zijn perspectief. En Lefteri weet met haar mooie zinnen, indrukwekkende beekden op te roepen.

De ogen van mijn vrouw boezemen me angst in. Dode vensters zijn het; ze kan er niet door naar buiten kijken, en niemand anders kan erdoor naar binnen kijken. Kijk maar, stenen zijn het, grijze stenen, kiezels uit de zee.

Lefteri laat twee verhaallijnen elkaar afwisselen. De tijd waarin Nuri en zijn vrouw in Engeland zijn aangekomen en de herinneringen aan het leven in Aleppo en de vlucht. Die herinneringen lijken Nuri een beetje te overvallen en op die manier word je ook meegetrokken het verhaal in.

Vlammen dansten over het strand. Het liep tegen de ochtend. Als aangespoeld wrakhout waren we op het strand van het eilandje Farmakonisi aangespoeld. Doornat waren we, verkleumd tot op het bot. 

Omslag

De prachtige omslag van het boek toont 2 handen die een bij proberen te omvatten. De houding van de handen zijn beschermend, maar open. Als ze verder open zouden gaan, zou je het kunnen opvatten als een gebaar naar de hemel een gebaar van overgave. Op de achtergrond lijken wat gebouwen te staan die wellicht uit Aleppo komen, ik ben er niet zo bekend dus ik had ze niet herkend. Op de voorgrond zit wat henna-versiering die je ook in het boek terugvindt en wat barstjes die doen denken aan marmer. De symboliek vind ik prachtig, het is een vredig tafereel dat barstjes vertoont en langzaam afbrokkelt. Zoals het leven in Syrië ook barstjes begon te vertonen voor de vlucht. 

Weg, naar de maan, naar een andere plek, een andere tijd, een andere wereld, waar dan ook, als het maar niet hier is. Maar aan deze wereld valt niet te ontsnappen. 

Sterrenregen

Ik geef de bijenhouder van Aleppo 4 sterren. Dit is een roman die iedereen zou moeten lezen. Het opent je ogen over de vluchtelingencrisis en de effecten die dit heeft op mensen. Reacties op: De Bijenhouder van Aleppo door Christy Lefteri

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Christy Lefteri

Christy Lefteri

De Engelse Christy Lefteri (1980) heeft een Grieks/Cypriotische achtergrond, maa...

Gesponsorde boeken